Лимузината, с която се возиха Путин и Ким Чен Ун, е направена с части от Южна Корея

Свят

Двамата лидери се редуваха да управляват бронираната лимузина по време на посещение на Путин в Северна Корея

 

Смеейки се и шегувайки се, руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун обикаляха Пхенян миналата седмица с лимузина "Аурус", произведена в Русия, за да демонстрират укрепналия си антизападен съюз.

Снимка: Ройтерс

Луксозният седан имаше за цел да олицетворява вътрешното майсторство на Русия и намалената ѝ зависимост от вносни технологии и стоки при представянето му през 2018 г.
Но митническите документи показват, че компанията, която го произвежда, използва вносни части за милиони долари, много от които пристигат в Русия от държавата, която Ким е определил като "основен враг" на страната си - Южна Корея.

Вносът показва, че Русия продължава да разчита на западни технологии, тъй като се опитва да преодолее опитите на Запада да я откъсне от световните вериги за доставки като наказание за нахлуването ѝ в Украйна.

Снимка: Ройтерс

Двамата лидери се редуваха да управляват бронираната лимузина по време първото посещение на Путин в Северна Корея от близо четвърт век насам, като демонстрация на все по-близките връзки на двете ядрени сили.

Русия е внесла оборудване и компоненти на стойност най-малко 34 млн. долара между 2018 и 2023 г. за сглобяване на автомобили и мотоциклети Aurus, показват митнически документи. 

Вносът включва части за каросерии на автомобили, сензори, програмируеми контролери, превключватели, заваръчно оборудване и други компоненти на стойност почти 15,5 млн. долара, внесени от Южна Корея. Части са внесени и от Китай, Индия, Турция, Италия и други държави от ЕС.

Бизнес Видео Подкаст