Кристалина Георгиева очерта трудно бъдеще за световната икономика

Свят

Китай вече не може да разчита на износа за растеж, смята тя

 

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза, че Китай е твърде голям, за да продължи да разчита на износа, за да задвижи икономиката си, и е изправен пред опасен по-бавен растеж, освен ако не премине към икономически модел, ориентиран към потребителите.

Георгиева каза в интервю за Reuters, че растежът на Китай може да падне под 4% в средносрочен план, ако продължи да следва същия път.

Георгиева говори преди годишните срещи на МВФ и Световната банка в Вашингтон, където нарастващото търговско напрежение заради голямото наводняване с китайски експортни стоки ще бъде гореща тема. Според нея,  проучване на МВФ показва, че Китай може да бележи ръст със значително по-високи темпове, ако направи промени и създаде у своите потребители увереност да харчат повече, пише "БТА".

Попитана за неотдавнашни коментари от служител на министерството на финансите на САЩ, че МВФ е "твърде учтив", когато става въпрос за натиск върху Китай във връзка с индустриалната политика и валутната политика, Георгиева не се съгласи.

Тя каза, че МВФ отдавна призовава за реформи на субсидиите в Китай и за необходимостта да се поставят държавни предприятия и частни компании на равни начала.

 

Георгиева очерта трудно бъдеще за световната икономика

Новите прогнози на Международния валутен фонд сочат трудно бъдеще за световната икономика, белязано от слаб икономически растеж в средносрочен план, ескалиращо напрежение в международната търговия и високи нива на публичния дълг, добави още директорът на фонда. 

"Семействата страдат, хората са гневни. В развитите икономики равнището на инфлация достигна толкова високи стойности, колкото се наблюдават само веднъж в историята на едно поколение. Това се случи и в страните с нововъзникващи пазари. Но погледнете колко лошо беше положението за страните с ниски доходи. Както на ниво държава, така и на ниво отделен човек. Инфлацията винаги удря бедните хора най-тежко", каза ръководителката на МВФ.

Тя призовава правителствата на страните по света да намалят държавния си дълг и да възстановят финансовите си резерви, за да могат да посрещнат един следващ икономически шок. Те трябва да намалят бюджетните си разходи и да повишат производителността, подчертава Кристалина Георгиева.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст