1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кристалина Георгиева: Европейските правителства може да съжаляват, ако подкрепят фермерите

Кристалина Георгиева: Европейските правителства може да съжаляват, ако подкрепят фермерите
 

Общият призив на МВФ е правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, е предупредила Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), по време на журналистически брифинг във Вашингтон, съобщиха от представителството на Фонда в България, предава БТА. 

"Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват", е коментирала тя и е добавила, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа. "Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена", заявил управляващият директор на МВФ.  

Общият призив на МВФ е правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. 

Урокът, извлечен от дните, както и от войната в Украйна бил, че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете. Затова и МВФ препоръчва правителствата да затварят пробойните в данъчните си системи и да оценяват качеството по на съществуващите публични разходи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии