1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

МВФ назначи Кристалина Георгиева за управляващ директор за втори мандат

МВФ назначи Кристалина Георгиева за управляващ директор за втори мандат

Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ, и първата от страна с развиваща се пазарна икономика

 

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обяви, че управляващият директор Кристалина Георгиева е назначена "с консенсус" за втори петгодишен мандат, предаде Reuters, цитирани от БТА. 

  • Как се избират директорите на МВФ и Световната банка?
  • Какво очакват световните сили от новия мандат на Кристалина Георгиева?
  • Защо българска управлява МВФ?

Новият мандат на Георгиева, която беше единственият номиниран кандидат, ще започне на 1 октомври 2024 г., в края на настоящия мандат, се казва в изявление на МВФ.

 

"Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални сътресения", се казва в изявлението на Съвета. 

 

Миналия месец финансовите министри на Европейския съюз одобриха Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ, като на практика гарантираха нейното преизбиране, посочва Reuters. По традиция европейските страните препоръчват управляващия директор на МВФ, а САЩ препоръчват ръководителя на Световната банка.

Георгиева заяви, че е благодарна на борда и че за нея е чест да бъде избрана за втори мандат. Тя каза, че очаква с нетърпение да продължи да работи с "изключителния" екип на МВФ.

"През последните години МВФ помогна на нашите страни членки да се справят с последователни сътресения, включително пандемия, война и конфликти, както и с кризата с разходите за живот", каза българският икономист. "Ние също така засилихме работата си по въпросите на изменението на климата, нестабилността и конфликтите, и цифровия преход, в съответствие с тяхното засилено значение за макроикономическата и финансовата стабилност, растежа и заетостта", отбеляза Георгиева.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че очаква с нетърпение да работи с Георгиева, за да засили подкрепата на МВФ за страните с ниски доходи и за по-широкия кръг членове чрез добре разработени програми за кредитиране на МВФ.

"МВФ играе важна и уникална роля в международната парична система. Чрез своите политически съвети, отпускане на заеми и изграждане на капацитет, МВФ помага на държавите да възстановят макроикономическата стабилност и да засилят перспективите за растеж", посочи Йелън.

Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ, и първата от страна с развиваща се пазарна икономика. Тя е дванадесетият управляващ директор на МВФ от основаването му през 1944 г.. 

Самоопределяща се като "вечен оптимист", Георгиева ръководи МВФ в период на големи сътресения в световната икономика - от избухването на пандемията от COVID-19 само няколко месеца след встъпването ѝ в длъжност, до нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва Reuters.

В началото тя бе критикувана във и извън МВФ заради това, че включи изменението на климата като фактор в наблюдението на икономиките на държавите членки и заради фокуса й върху развиващите се икономики, припомня агенцията.

Георгиева допринесе за осигуряването на големи заеми за Украйна, контролира преработването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работи неотклонно, за да помогне на Китай да възприеме преструктуриране на държавния дълг.

Тя също така преодоля лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея след разглеждане на твърдения, че е оказвала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай, докато е работила в Световната банка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии