1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Колко струва на собствениците на кучета разходка без каишка у нас и в Европа?

Свят

Собственикът на куче е длъжен да го води винаги на повод не по-дълъг от 2 метра

Първоначалната глоба за разхождане на домашен любимец без повод в парка е 100 лв., съобщават от Столичния инспекторат, цитиран от БНТ. Всеки, който отглежда куче, е длъжен да го регистрира в общината, да му постави микрочип, както и да носи паспорта му, където е видно, че му е поставена ваксина за бяс. 

Собственикът на куче е длъжен още да го води винаги на повод не по-дълъг от 2 метра. Свободно пускане на кучето е разрешено само на специално предвидени за целта места.

Не се допуска свободното пускане на домашни любимци в редица страни в Европа. Глобите за това нарушение в Белгия започват от 80 евро, но могат да бъдат увеличени в зависимост от броя на кучетата, нанесените от тях щети и агресивното поведение на кучето или на собственика му към лицето, което налага глобата,  пише Brusselstimes.com. 

В Полша тези, които позволяват на кучетата да се движат на обществени места - на улицата или в парковете - без каишка, могат да бъдат глобени с 250 злоти (55 евро), пише NotesfromPoland.com.

В Ирландия размерът на глобата бъде удвоен от 150 до 300 евро. Могат да бъдат налагани и многократни глоби на собственици, които нарушават няколко правила.

Например опасно куче, което е хванато без каишка, без намордник и без лиценз, може да бъде глобено с три глоби на обща стойност 900 евро, пише The Sun. 

Глоби до 2 400 евро за пускане на кучета без каишка могат да бъдат наложени от властите в Барселона, пише Catalannews.com.

За безопасността на всички – и на животните, и на разхождащите се в града хора, е добре те да се движат на повод и да бъдат пускани само на специалните за това места. Във все повече градове и в чужбина, и у нас са обособени заграждения за кучета, където могат се разхождат свободно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии