Колко печелят отборите във Формула 1? Разкриваме цената на първото място

Каква парична награда е спечелил всеки отбор за финалната си позиция в шампионата?

 

Сезон 2024 е още в разгара си и битката за първото място е жестока, но сезон 2023 остава известен с доминацията на Макс Верстапен и Red Bull. Нидерландецът спечели трета световна титла при пилотите, след като победи в рекордните 19 от 22 Гран при.

На кои позиции бяха пилотите през 2023?

Макс и Red Bull спечелиха и двата шампионата, но останалите позиции бяха оспорвани, тъй като много от тях имаха шанса да спечелят финала на сезона, който се провежда в Абу Даби. Това означава, че отборите са заложили милиони долари в това състезание, като тяхната финална позиция потенциално ще има голямо влияние за 2024 г.

 

Mercedes и Ferrari имаха напрегната надпревара в битката за второ място, Aston Martin се опитваше да си върне четвъртото място от McLaren, докато Williams, AlphaTauri, Alfa Romeo и Haas се бореха за последните четири позиции.

Alpine бе единственият отбор, който си осигури финалната позиция преди Абу Даби, тъй като шестият отбор бе на 153 точки зад Aston Martinна пето място, но с 92 пред седмия Уилямс преди последния уикенд.

Какви награди взимат за тези позиции?

Въпреки че точното разпределение на паричните награди на Формула 1 е тайна, възможно е да се направи добра оценка за това колко струва всяка позиция, като се използва информация в публичното пространство. По данни от Motorsport съгласно споразумението Concorde, договорът, който управлява серията, отборната награда съставлява 50% от печалбата на Формула 1 от търговските права.

Но отборите не винаги получават 50%, тъй като след определен момент от приходите се разбира, че процентният дял на Formula One Management се увеличава.

Така че през 2022 г. например наградният фонд бе 1,157 милиарда долара, след като F1 генерира приходи от 2,57 милиарда долара, което се равнява на приблизително 45%.

Тези плащания също не се разпределят по равно. Ferrari получава допълнително плащане, което се смята за 5% от наградния фонд, заради историческото си значение, тъй като италианският екип се състезава във всеки сезон на Формула 1 от 1950 г. насам.

Други отбори получават повече пари за минали успехи като спечелване на шампионата. И така, изчислено е, че бонус плащанията представляват около 25%, оставяйки останалото за 10 отбора за разделяне.

Очаква се прогнозираните печалби на Формула 1 да нараснат с до 10%, което означава, че плащанията на отбора ще възлизат на около 1,25-1,3 милиарда долара, така че следните числа са изчислени на базата на награден фонд от 1 милиард долара.

Смята се, че Red Bull печели около 140 милиона долара за шампионата през 2023 г. Ето и останалите позиции и техния награден фонд:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст