
Топ 5 на най-скъпите мебели в света
36, 7 млн. долара струва най-скъпият шкаф
Ресторантът изкачва върха на класацията, след като през 2024 г. е на пето място
Перуанската столица Лима заема централно място на световната кулинарна карта, след като ресторантът Maido бе обявен за най-добрия в света в престижната класация The World’s 50 Best Restaurants за 2025 година. Отличието е считано за еквивалента на Оскар в света на високата гастрономия и беше връчено по време на официална церемония в Торино, Италия. С това Лима вкарва не един, а два ресторанта в топ 10 – още едно доказателство за развитие на южноамериканската кухня на световната сцена.
Maido е управляван от шеф-готвача Мицухару “Мича” Цумура, предлага т.нар. кухня Никей – симбиоза между японски техники и местни перуански съставки. Ресторантът изкачва върха на класацията, след като през 2024 г. беше на пето място. Цумура отдаде признание на екипа си и подчерта трансформиращата сила на храната, заявявайки: „Гастрономията може да сбъдва мечти.“ Той отбеляза, че Maido празнува 16 години, като постижението идва точно в този значим момент, предава CNN.
След победителя от Лима, челната петица се допълва от Asador Etxebarri (Испания), Quintonil (Мексико), Diverxo (Испания) и Alchemist (Дания). Глобалният обхват на класацията ясно се откроява – от Европа до Латинска Америка, а особено силно присъствие отбелязва и Азия. Тайландският ресторант Gaggan в Банкок заема шесто място и е един от шестте представители на града в топ 50. Това утвърждава тайландската столица като един от новите кулинарни хъбове в света.
Сред най-интересните нови участници е Potong от Банкок, който дебютира директно на 13-то място. Ресторантът се помещава в историческа сграда от началото на XX век и предлага дегустационно меню, вдъхновено от тайландско-китайската кухня. Зад него стои готвачката Пичая “Пам” Сунторнянакий, чийто смел кулинарен подход вече е отличен със звезда Мишлен. Същевременно Ню Йорк също запазва присъствие в списъка чрез Atomix – единственият американски ресторант в топ 50 тази година, класиран на 12-то място и удостоен с наградата за изключително гостоприемство от фондация „Джеймс Биърд“.
Лондонският Ikoyi бележи най-голям прогрес в тазгодишното издание – скача с цели 27 места и достига до 15-та позиция. Известен с „кухня без категория“, ресторантът черпи вдъхновение от субсахарска Западна Африка и продължава да печели фенове със смели вкусови комбинации, сред които и емблематичният му пушен ориз джолоф.
Класацията The World’s 50 Best Restaurants се основава на гласовете на над 1100 международни експерти от ресторантьорската индустрия, включително шеф-готвачи, кулинарни журналисти и гастрономически анализатори. Ресторантите могат да спечелят титлата само веднъж, след което преминават в отделна група „Най-добрите от най-добрите“. Сред нейните членове са легенди като Noma, Eleven Madison Park и Central, който през 2024 г. бе на върха. Така всяка година се дава шанс на нови имена да блеснат и да вдъхновят света с нови вкусови хоризонти.
1. Maido (Лима, Перу)
2. Асадор Ечебари (Атсондо, Испания)
3. Кинтонил (Мексико Сити, Мексико)
4. Диверксо (Мадрид, Испания)
5. Алхимик (Копенхаген, Дания)
6. Гаган (Банкок, Тайланд) 7. Сезан (Токио, Япония)
8. Таблица от Bruno Verjus (Париж, Франция)
9. Кьоле (Лима, Перу)
10. Дон Хулио (Буенос Айрес, Аржентина)
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
36, 7 млн. долара струва най-скъпият шкаф
По време на престоя си участниците ще имат възможност да се запознаят с града
Какво получавате, ако платите над 20 000 долара за билет?