1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Какво ще се случи, ако модата се таксува като цигарите?

Какво ще се случи, ако модата се таксува като цигарите?

Франция настоява за законопроект, който „променя правилата на играта“

Франция настоява за законопроект, който „променя правилата на играта“ при бързата мода. Той ще наложи санкция за тези продукти до 10 евро на артикул до 2030 г.

Миналата седмица Националното събрание на Франция прие единодушно законопроект, който ще наложи строги санкции върху продажбата на продукти за бърза мода въз основа на тяхното въздействие върху околната среда.

Законопроектът все още трябва да премине през френския Сенат, но ако бъде приет, марките могат да бъдат изправени пред такса до 10 евро на артикул за продукти, които се квалифицират като най-вредни за околната среда, заплашвайки бизнес модела на бързата мода.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Този ход отразява нарастващия регулаторен контрол над влиянието на модата върху климата, както и начина, по който растящият внос от компании като китайската Shein въвлече сектора във все по-националистически и протекционистки политически дебати.

Популярността на модните търговци на дребно Shein и Temu - които увеличават поръчките въз основа на търсенето благодарение на ултра-гъвкавите вериги за доставки - разстроиха сектора на търговията на дребно, докато утвърдени играчи като Zara и H&M продължават да разчитат до голяма степен на прогнозиране на предпочитанията на купувачите.

Shein каза в изявление за Reuters, че дрехите, които произвежда, отговарят на съществуващо търсене, което позволява процентът на непродадените им дрехи да остане постоянно в ниски едноцифрени числа, докато традиционните играчи могат да имат до 40% отпадъци.

Добавя се, че единственото въздействие на законопроекта ще бъде „влошаване на покупателната способност на френските потребители във време, когато те вече усещат въздействието на кризата с разходите за живот“.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии