Как плодът с най-лоша миризма в света прави кафето по-скъпо

Колко сте готови да платите за една чаша с кафе?

 

Цените на кафето бавно започват да се повишават. Една чаша стандартно кафе в София струва около 4-5 лв. В други световни столици като Лондон, например, струва около 3,40 паунда. Но може ли цената на кафето да скочи от 3 паунда на 5?

Цената на кафените зърна, търгувана на световните пазари, сега е на „исторически високо ниво“, казва анализаторът Джуди Гейн пред BBC.

Проблемите с промяната на климата 

Експертите обвиняват лошта реколта, пазарните сили, изчерпаните запаси и и най-ароматните плодове в света. И така, как стигнахме до тук и доколко това ще повлияе на сутрешното ви кафе?

През 2021 г. силен студ унищожи реколтата от кафе в Бразилия, най-големият производител на зърна арабика в света. Този недостиг на зърна означаваше, че купувачите се насочиха към страни като Виетнам, основният производител на зърна Робуста, които обикновено се използват в инстантни смеси. Но фермерите там са изправени пред най-голямата суша в региона от почти десетилетие.

Изменението на климата оказва влияние върху развитието на кафеените растения, според Уил Фрит, консултант по кафе със седалище в град Хо Ши Мин, което на свой ред се отразява на добивите на зърна. И тогава виетнамските фермери се обърнаха към жълт плод дуриан - плод с адска миризма и божествен вкус.

 

Жълтият дуриан 

Плодът, който е забранен в обществения транспорт в Тайланд, Япония, Сингапур и Хонконг заради миризмата си се оказва изключително популярен в Китай. Виетнамските фермери заменят реколтата си от кафе с дуриан, за да спечелят от този нововъзникващ пазар.

Пазарният дял на виетнамския дуриан в Китай почти се удвои между 2023 г. и 2024 г., а някои смятат, че реколтата е пет пъти по-доходоносна от кафето. Тъй като те наводниха Китай с дуриан, износът на кафе Робуста намаля с 50% през юни в сравнение с предходния юни, а запасите вече бяха „почти изчерпани“, според Международната организация за кафе. Износителите в Колумбия, Етиопия, Перу и Уганда се активизираха, но не са произвели достатъчно, за да облекчат напрегнатия пазар.

Това означава, че зърната Робуста и Арабика вече се търгуват на почти рекордни нива на стоковите пазари.

Цените на кафето 

Променящата се глобална икономика и цените на кафето ще повлияят ли на кафето, което пиете всяка сутрин? Краткият отговор, според BBC, е: потенциално. Не се очаква цените да спаднат, а напълно обратното. Увеличението е неизбежно. Цените на кафето за крайните потребители ще продължат да се повишават, тъй като климатичните промени, прекъсването на доставките и новите правила на ЕС увеличават разходите за изпичане, прогнозира председателят на Борда на директорите на италианската компания Lavazza Джузепе Лаваца.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст