Как една от най-бедните общини в Босна и Херцеговина се превърна в „Долината на милионерите“

Малко градове в Босна и Херцеговина могат да се похвалят с това

 

Широки Бриег е известен на обществеността днес като "долината на милионерите" и това прозвище е прието от обществеността.

В този град има 129 фирми, чиито годишни приходи през 2023 г. са над милион босненски конвертируеми марки (малко над 1 млн. лв). Шест фирми имат приходи от над 100 млн. босненски конвертируеми марки (100 млн лв.). Малко градове в Босна и Херцеговина могат да се похвалят с това, казва Sarajevo Times.

Градът е преименуван на Листица

На закрито заседание на колегиума на Събранието на Народна република Босна и Херцеговина (БиХ) с партиен указ през 1952 г. Широки Бриег е преименуван на Листица на едноименната река, която минава през центъра му.

На 16 октомври 1991 г. на сесията на Общинския съвет на Листица е върнато името Широки Бриег, което не устройва комунистическата власт.

 

Все повече успешни компании

Настоящият кмет на Широки Бриег, Миро Кралевич, наскоро каза, че сегашната местна администрация е осъзнала навреме значението на създаването на благоприятна бизнес среда като една от основните предпоставки за привличане на инвеститори и по-нататъшен икономически растеж.

„Град Широки Бриег има атрактивни места за нови инвестиции, а градските услуги са постоянна подкрепа за всички предприемачи и инвеститори. Досега в града са създадени три бизнес и индустриални зони. Около 500 компании и около 550 независими фирми и занаяти са активни и оперират в Широки Бриег. Компаниите постигнаха повече от два милиарда босненски конвертируеми марки, а печалбата беше над 200 милиона “, каза наскоро Кралевич.

Според него икономиката на Широки Бриег е положителен пример за растеж и развитие.

„Нашите работодатели непрекъснато разширяват производството и разкриват нови работни места. Затова сме убедени, че тези тенденции ще продължат. Има обяви за нови съоръжения и промишлени съоръжения и това се вижда на всяка крачка. Постоянно имаме заявки за разширяване на капацитета на бизнес зоните“, посочи Кралевич.

Той добави, че нивото на заетост се увеличава, а броят на служителите непрекъснато нараства и в момента се доближава до 9000, пише Biznis Info.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст