1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Южнокорейски компании предлагат на служителите си 75 хил. долара, за да имат деца

Свят

В Сеул общинските власти отпускат по 750 долара всеки месец на родители, които имат деца, докато те навършат една година

Южнокорейска фирма предлага на служителите си до 75 хил. долара, за да имат деца и да помогнат за повишаване на раждаемостта в страната, съобщава Business Insider. 

Компанията за бельо Ssangbangwool съобщи, че ще даде на работниците 22 400 долара за първото им дете, още 22 400 долара за второ дете и 30 000 долара за трето, според The Korea Herald. 

"Ниската раждаемост е важна задача, която нашето общество трябва да преодолее. Компанията ще поеме отговорността и ще положи всички усилия, за да помогне на страната да увеличи раждаемостта", заяви говорител на компанията според изданието. 

Съобщението идва, след като по-рано този месец Booyoung Group, строителна фирма, базирана в Сеул, обяви, че ще даде бонус от 75 хил. долара на дете на служителите, които имат деца, съобщи CNN.

Booyoung Group разшири бонуса за служители, които имат деца от 2021 г. насам. Служителите на компанията имат поне 70 деца от 2021 г. насам, така че фирмата е трябва да изплати 5,25 млн. долара в брой на своите работници, според CNN. 

Както мъжете, така и жените могат да претендират за бонуса, съобщава изданието. Подобно на Китай и Япония, застаряващото и все по-небалансирано население на Южна Корея означава, че може да има рязко увеличение на броя на пенсионираните възрастни хора, които се нуждаят от медицински грижи.

Коефициентът на раждаемост в страната е бил 0,78 през 2022 г., а коефициентът на раждаемост в Сеул - където живее 1/5 от населението на страната - е бил още по-нисък - 0,59 през същата година, според последната правителствена статистика.

Страната трябва да постигне коефициент на раждаемост от 2,1, за да запази сегашното си население. 

Южнокорейският президент Юн Сук Йол нареди на администрацията си да разработи данъчни стимули и субсидии за компании, които насърчават служителите си да имат деца.

В Сеул общинските власти отпускат по 750 долара всеки месец на родители, които имат деца, докато те навършат една година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии