Израелски бизнесмен поискал 1 млн. долара, за да убие Бенямин Нетаняху (ВИДЕО)

Високопоставен служител на израелското разузнаване „Шин Бет“ описа случая като „много сериозен“

 

Израелската полиция и разузнавателните служби заявиха, че са осуетили ирански заговор за убийството на висши лидери, включително премиера на Израел Бенямин Нетаняху, съобщава ABC.

Моти Маман, 73-годишен израелски бизнесмен от град Ашкелон, е обвинен, че два пъти се е вмъкнал нелегално в Иран през Турция, за да се срещне със служители на разузнаването, ръководещи потенциални заговори от Техеран.

Твърди се, че дискусиите са включвали потенциални планове за атака срещу Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, шефа на разузнаването „Шин Бет“ Ронен Бар и бившия премиер Нафтали Бенет, наред с други важни фигури в страната.

Полицията и „Шин Бет“ заявиха, че предполагаемите заговори са отмъщение за убийството на ръководителя на Хамас Исмаил Ханиех в Техеран през юли, за което Иран обвини Израел.

 

Предполагаемите контакти на Маман е ирански бизнесмен, наречен само Еди, мъж на име Хаджах, който е представен като агент на иранското разузнаване, както и други служители от разузнаването.

Според информация на световните медии 73-годишният мъж е пътувал два пъти до Иран – през май и август 2024 г. – след подготвителни срещи с представители на Еди в Турция, първата от които се е състояла в южния град Самандаг през април 2024 г., казва полицията.

Маман е преминал незаконно през турско-иранската граница два пъти, вторият път "скрит в кабината на камион", се казва в изявлението.

„Израелският гражданин поиска авансово плащане от 1 милион долара, преди да извърши каквото и да е действие“, казаха от полицията и „Шин Бет“. „Иранските агенти отказаха молбата му и го информираха, че ще се свържат с него в бъдеще“.

Твърди се, че Маман е получил еквивалента на около 5 000 евро за участие в срещи с служители на иранското разузнаване, според BBC. 

, добавяйки, че оценките на сигурността „подсказват, че иранците ще продължат усилията си да вербуват оперативни служители в Израел за събиране на разузнавателна информация и извършване на терористични мисии в Израел."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст