1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Изпълнителни директори с "благоприятни" фамилии получават по-високи заплати и са уволнявани по-рядко

Свят

Каква е стойността на едно име? Според проучване на Лондонския университет то може да е около 240 хил. долара годишно.

Според ново изследване на Bayes Business School към City, University of London, "благоприличието" на фамилията на изпълнителния директор помага да се определи сигурността на неговата работа. То може също така да увеличи заплатата им с до 4,9%, пише FastCompany. 

В проучването са разгледани данни от хиляди изпълнителни директори, работещи за фирми от S&P 1500 в САЩ, за период от 15 години, започващ през 1999 г. То открива сериозна връзка между фамилните имена, които често се свързват с богатство и власт, и - както се досещате - по-високите заплати.

По-благоприятното фамилно име не само може да се равнява на допълнителни доходи от 240 699 долара годишно, над средната годишна заплата на изпълнителните директори от 5 482 910 долара, но и може да предпази човека от загуба на работа. Главните изпълнителни директори с благоприятни фамилии е по-малко вероятно да бъдат уволнени, дори и за един сериозен проблем: лоши резултати. За сравнение, установено е, че изпълнителните директори с по-неблагоприятни фамилни имена са подложени на по-голям контрол и натиск за постигане на резултати. 

Ако се чудите какво всъщност означава "благосклонност", в това проучване тя се фокусира върху страната на произход. "Благосклонността на американците към фамилните имена на изпълнителните директори се измерва като среднопретеглена стойност на оценките за благосклонност от данните от проучването на Gallup за страните, свързани с тези имена", пишат изследователите. На практика може да се стигне до това, че някои имена звучат по-силно и имат по-положителни пристрастия от имената, които звучат международно.

Това не е толкова изненадващо, тъй като изследователите смятат, че проучването е още едно доказателство за несъзнателните предразсъдъци в корпоративния свят. Джейн Смит, един от водещите изследователи, обяснява: "Нашите резултати показват, че може да има несъзнателно предубеждение към изпълнителните директори с определени фамилии. Това пристрастие може да се дължи на обществените възприятия и стереотипи, свързани с тези имена, които на свой ред влияят върху решенията за възнаграждение." 

Тези предразсъдъци, като например расовите, отдавна се появяват в проучвания за наемането на работа, заплащането и цялостното отношение към тях. Едно проучване на Чикагския университет и Масачузетския технологичен институт отпреди две десетилетия установява, че автобиографиите с "бяло звучащи" имена получават 50% повече покани за интервюта от тези с имена, които звучат афроамерикански. За съжаление, оттогава не се е променило много. Проучване от 2021 г. установява, че при кандидатите за работа наличието на отчетливо "чернокожо звучащи" имена намалява вероятността да получат отговор от работодателя с 2,1 процентни пункта в сравнение с тези с бяло звучащи имена.

Това последно проучване сега още повече затвърждава злощастната реалност, че в корпоративния свят съществуват предразсъдъци по отношение на имената, особено на високи длъжности. Те могат да бъдат сигнал за власт - или за липса на такава.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии