1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Дни преди Великден фермер разкри опасна схема при агнешкото

Дни преди Великден фермер разкри опасна схема при агнешкото

Проблемът е, че това месо е със съмнително качество, казва Симеон Караколев

Българското агнешко в момента може да се намери на цена между 20 и 29 лева за килограм - зависи от населеното място и каква е разфасовката. Във фермите на живо тегло цената се повиши между лев и два, а в магазините до 4 лева", каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пред БНР.

По думите му 70% от месото за Великден извън София се пазарува директно от фермите.

„Има сигнали, че се внася агнешко месо с червен печат от Северна Македония, но после отива в кланиците. И там печатите се пренабиват. Като страната не е в ЕС, там може да не спазват изискванията при отглеждането и третирането на агнешкото“, допълни Караколев.

Той отбеляза още, че в България се отглеждат достатъчно агнета за вътрешния пазар. Ако реализацията им е пълна, това ще даде стимул за разрастване на производството. Но почти нямаме къси вериги на доставка.

„В момента сме разграден двор, внасят се продукти отвсякъде. От това страдат българските производители, отбеляза още производителят. Трябва да има много повече практики за контрол и защита от страна на държавата.“

В пазарна икономика трудно се въздейства върху цените. От фермите до магазините те могат да станат двойни, съгласи се Караколев. И препоръча на потребителите да пазаруват от самите ферми.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии