1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Интерконектор ще свързва мрежите на Израел, Кипър и Гърция

Свят
 

Началото на „ЕвроАзия Интерконектор“ ще бъде поставено днес

Тази вечер с церемония в Никозия ще бъде поставено началото на строителните работи на един от най-важните енергийни инфраструктурни проекти в Средиземноморието - „ЕвроАзия Интерконектор“ /EuroAsia Interconnector/. Той ще свърже електропреносните мрежи на Израел, Кипър и Гърция. На церемонията ще присъстват президентът на Кипър Никос Анастасиадис и европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

За изграждането на електрическия коридор от Източното Средиземноморие до Европа ще бъде положен най-дългият подводен захранващ кабел в света – общо над 1200 километра при максимална дълбочина от 3000 метра.

Първата фаза на проекта, чието изпълнение започва, е в участъка от Кипър до гръцкия остров Крит, с дължина почти 900 километра.

Междусистемната електрическа връзка е „проект от общ интерес“ за ЕС.

Брюксел одобри безвъзмездна помощ от 657 млн. евро за частта между Кипър и Крит, още 100 млн. евро се отпускат чрез Националния план за възстановяване и устойчивост.

Интерконекторът „ЕвроАзия“ слага край на енергийната изолация на Кипър от европейските електрически мрежи, посочват от енергийното министерство.

Той гарантира сигурност на доставките на електроенергия както към Европа, така и към трите участващи страни. Тя ще е произведена от природния газ в региона и от по-чистите възобновяеми енергийни източници.

Трансграничният електропровод е в съответствие с целите на европейската „зелена сделка“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии