1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Храната на бедните британци e поскъпнала драстично

Свят

Общата цена на бюджетните храни е скочила със 17%

Цените на основни продукти като паста, чай и чипс се повишиха във Великобритания през последната година, като олиото за готвене скочи с 65%. Тези данни подчертават колко по-бедните домакинства са засегнати от кризата и разходите за живот, пише The Guardian.

Общата цена на бюджетните храни в супермаркетите е скочила със 17% през годината до края на септември, сочат данни на Националната статистическа служба. Това е почти двойно повече от 9% годишно увеличение, измерено година преди това.

Цифрите подчертават как по-бедните семейства поемат тежестта на кризата с разходите за живот, като цените на някои бюджетни хранителни продукти скачат далеч над официалния процент на инфлация от 10,1%, който е най-висок от 40 години.

Цените на тестените изделия се повишиха с 60%, чаят скочи с 65%, а чипсът поскъпна с 39%. Имаше големи увеличения на цените и за други ежедневни евтини продукти, включително мляко, бисквити и хляб.

Данните, които измерват промяната в цените за месец в седем супермаркета показват, че някои продукти като портокалов сок и телешка кайма са поевтинели през последната година, докато цените на други продукти, като кисело мляко и пица остават стабилни.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии