1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Британци масово минават на замразени храни, за да пестят пари

Свят

Домакинствата на Острова се запасяват със свещи заради евентуално спиране на тока

Британските домакинства все повече се обръщат към „неудобни“ зеленчуци и замразени храни в опит да запазят разходите ниски, тъй като цените на хранителните стоки скочиха с рекордните 13,9% миналия месец, пише "Гардиън".

Инфлацията в супермаркетите е на най-високото ниво поне от 2008 г., когато групата за пазарни проучвания Kantar започна да събира данни. Към момента годишно средната сметката за хранителни стоки на семейство надхвърля 5200 паунда.

По-високите сметки при пазаруване увеличават натиска върху домакинствата, които се борят с нарастващите разходи за енергия и бензин. Много собственици на жилища пък изпитват на гърба си рязкото увеличение на ипотечните си плащания.

Купувачите търсят начини да компенсират инфлацията, като продажбите на евтини и намалени зеленчуци са се увеличили с 38% през септември, докато продажбите на замразени храни, които могат да помогнат за намаляване на отпадъците, са се увеличили с 10%. Продажбите на пресни зеленчуци също са нараснали с 6% – което предполага, че домакинствата готвят повече като начин да спестят пари.

Продажбите на енергоспестяващи уреди като фритюрници и машини за сандвичи са се увеличили с 53%, докато електрическите одеяла са се увеличили с 8% на годишна база, а свещите - с 9% – което предполага, че някои се подготвят за евентуално спиране на тока през зимата.

„Потребителите търсят начини да управляват бюджетите си и да избягват да плащат повече за пазаруването си. Като цяло не сме склонни да променяме това, което ядем, така че по-евтини алтернативи", казва Фрейзър Маккевит, ръководител на отдела за анализ на търговията на дребно и потребителите в Kantar.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии