1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Хърватия вдига близо три пъти капацитета на терминала си за втечнен газ 

Свят
 

По този начин Хърватия ще се превърне в регионален енергиен център

Хърватия планира да подобри капацитета на своя плаващ терминал за втечнен природен газ. Така от сегашните 2,9 млрд. куб. м годишно капацитетът ще достигне - 6,1 млрд. куб. м, обяви премиерът Андрей Пленкович в Инициативата на трите морета в Рига в понеделник.

„Този капацитет ще надхвърли нуждите на хърватската икономика и домакинства. С това ние даваме възможност на Хърватия да се превърне в регионален енергиен център, полезен за нашите съседи Словения, Босна и Херцеговина и Унгария“, каза Пленкович.

Терминалът за втечнен природен газ в Хърватия се намира на остров Крък в северната част на Адриатическия океан. Той започва работа през януари 2021 г. Първоначалният му капацитет от 2,5 млрд. куб. м годишно беше увеличен до 2,9 млрд. куб. м. тази година, което надхвърля нуждите на Загреб.

Националната газопреносна мрежа на Хърватия е свързана с Унгария, Словения и Италия, както и с Босна и Херцеговина и Сърбия.

Инициативата на трите морета обединява 12 държави от ЕС, обхващащи Балтийско море с Адриатическо и Черно море. Пленкович каза, че Инвестиционният фонд Три морета е най-логичното средство за инвестиране в енергетиката, транспорта и цифровите приоритети в Хърватия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии