Хаос в Гърция: отменени полети, затварящи хотели и барикадирани туристи

Хаос в Гърция: отменени полети, затварящи хотели и барикадирани туристи

Огненият ад в части на Южната ни съседка продължава с пълна сила

Заради жегите в някои части на Европа избухнаха големи пожари, които не само застрашават здравето и живота на много хора, но и навредиха сериозно на туризма. Хиляди хора бяха евакуирани от домове и хотели на гръцкия остров Родос, след като горски пожари обхванаха големи части от острова.

Гръцката противопожарна служба каза пред BBC, че се извинява за това, което нарече „бъркотия“ на острова, като предупреди, че ситуацията може да се влоши поради времето.

Островът се бори с горски пожари, подклаждани от силни ветрове от вторник, докато Европа се справя с предизвикателна гореща вълна.

Пет хеликоптера и 173 пожарникари действаха в района, като се съобщава, че три хотела в района на Киотари са пострадали от пожар. Засегнати са и районите на Лаерма, Лардос и Асклипио.

Частни лодки се присъединиха към гръцката брегова охрана, за да съберат хора от плажовете в източната част на острова. Съобщава се също, че кораби на гръцките военноморски сили се насочват към района, който е популярен сред туристите.

Снимка: Reuters

Гръцката телевизия показа дълги опашки от туристи с куфари, откарани на безопасно място, на фона на дим.

„Току-що избягахме от 5-звезден луксозен курорт с лодка при тежки условия. Трябваше да следваме инстинктите си, а не указанията“, казва турист пред BBC. „Лоша видимост, вдишване на дим, без реални указания.“ Сега той лети у дома, въпреки че багажът на семейството все още е в хотела.

Туристическата компания TUI съобщи, че малък брой нейни хотели са били засегнати и премества клиентите си в алтернативно настаняване като предпазна мярка.

Пожарникарите продължават да се борят с десетки горски пожари в цялата страна. Район на запад от Атина е сред най-тежко засегнатите райони, заедно с Лакония в южната част на Пелопонес и остров Родос.

А властите предупреждават за много висок риск от нови пожари, тъй като жегата продължава да расте.

Хората бяха посъветвани да си останат вкъщи, а туристическите обекти - включително древния Акропол на Атина - ще бъдат затворени през най-горещите части през следващите два дни.

Пожари горят и на островите Корфу и Евия, като гръцките служби за спешна помощ издадоха заповеди за евакуация в няколко части на Корфу.

Британската авиокомпания Jet2 отмени всички полети и ваканционни оферти до Родос в неделя. Holiday group TUI също отмени всички ваканционни пакети за гръцкия остров до вторник включително поради продължаващите горски пожари, се казва в изявления на двете компании.

TUI временно спря новопристигащите в засегнатите хотели в Корфу за понеделник и вторник поради продължаващите горски пожари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст