1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Германската Uniper съди "Газпром"

Свят

Руският гигант не е изпълнил договора си с компанията

Германската енергийна компания Uniper ще даде на съд руския енергиен гигант "Газпром" заради неспособността му да достави договореното количество природен газ, съобщи изпълнителният директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах.

"Uniper започна арбитражно производство срещу руския "Газпром Експорт" пред международен арбитражен съд. Uniper претендира за щети, понесени от компанията във връзка с количествата газ, които не са доставени от "Газпром Експорт" от юни насам", се казва в изявлението на немската енергийна компания, съобщава БНР.

Тя също така посочи, че е трябвало да осигури газ на по-високи цени, за "да покрие собствените си задължения за доставка към клиентите", като тези разходи възлизат на 11,6 млрд. евро и се очаква да се увеличат до края на 2024 г. Клаус-Дитер Маубах каза, че се надява компанията да се върне на печалба през следващата година.

"Става въпрос за обеми газ, които бяха договорени с "Газпром", но не бяха доставени и за които трябваше да осигурим замяна на изключително високи пазарни цени и все още трябва да го правим“, посочи Маубах. "Провеждаме тези съдебни процедури с цялата необходима енергичност. Дължим това на нашите акционери, нашите служители и данъкоплатците“, добави той.

Процесът ще се проведе в Стокхолм, каза още Uniper.

През първите девет месеца на 2022 г. компанията отчете нетна загуба от 40 милиарда евро - най-голямата финансова загуба в корпоративната история на Германия.

Uniper също така подчерта, че ще се дистанцира допълнително, "юридически и по отношение на персонала", от своето руско бизнес поделение Unipro. Дружеството е обявено за продажба от средата на 2021 г. Въпреки че е намерен местен купувач, компанията каза, че политическото одобрение за трансакцията е "изключително и несигурно".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии