1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Гърция бърза да възобнови работата на въглищните мини и централи

Свят
 

Седем ТЕЦ-а ще бъдат отворени отново

Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища. Хранилището за втечнен газ на остров  Ревитуса пък осигурява доставки за България, съгласно споразумение между Атина и София, предава БНР.

По решение на гръцкото правителство се възстановява работата на седемте лигнитни централи, които бяха затворени от Националния енергиен и климатичен план. Временно е замразена програмата за раздяла с лигнитните въглища, съобщават от енергийното министерство.

Атина се връща към електроенергия от лигнитни въглища, за да осигури енергийни доставки в случай, че бъде прекратено подаването на руски  газ. 40% от нуждите на страната са зависими от руския газ. Енергетици коментират пред медиите, че възстановяване на затворените мини за лигнитни въглища изисква време поне няколко месеца.

На остров Ревитуса също така се поддържа високо ниво на доставки на втечнен газ. Текат и доставките на азерски газ по Трансадриатическия газопровод ,но Гърция все още не може да замени напълно руския газ.

Министърът на енергетиката Костас Скрекас съобщи днес, че за август месец правителството поема 90% от увеличението върху цената на тока за  битово потребление.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии