1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Европейските профсъюзи искат всички в ЕС да не работят при високи температури

Свят
 

23% от работещите хора са изложени на високи температури поне през една четвърт от работното си време, според агенцията към Европейската комисия Eurofound.

Европа вече претърпя два периода на гореща вълна, затова Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП) пледира в понеделник за приемането на закон, който да определи максимална температура на работното място на континента.

„Двама работници починаха от топлинен удар в Испания миналата седмица. През 2020, във Франция, страна, която не ограничава температурите на работното място, 12 души починаха от трудови злополуки свързани с топлината.“, отбелязва ЕКП в прессъобщение.

Вниманието се съсредоточи още повече върху този проблем, след като в четвъртък в Испания, службите за спешна помощ в района на Мадрид обявиха смъртта на пощальон "поради топлинен удар".

„В целия Европейски съюз 23 % от работниците са изложени на високи температури поне през една четвърт“ от работното си време, процент, който нараства до 36% в секторите на селското стопанство и промишлеността и 38% в строителството, според Eurofound. Въпреки това, „само няколко европейски страни имат законодателство, предназначено да защитава работниците по време на горещи вълни “, с „ големи различия “ от една държава до друга.

Оптимална работна температура между 16 и 24 C

Според синдикатите на ЕКП, белгийските работници, чиято работа е физически тежка, не могат да работят, когато температурата надвишава 22 C. Ограничението е с 5 C по-високо в Унгария за същия вид работа, докато Словения ограничава температурата до 28°C на всички работни места. Според Световната здравна организация обаче оптималната работна температура е между 16 и 24 C.

„Работниците са на предната линия на климатичната криза ежедневно. Те се нуждаят от адекватна защита “, предупреждава Клас-Микаел Щал , заместник-генерален секретар на ЕКП. „ Метеорологичните условия не се интересуват от националните граници. Ето защо се нуждаем от общоевропейско законодателство относно максималните температури на работното място “, продължи той в изявлението.

Горещата вълна, която удари Западна Европа в средата на юли, уби повече от 500 души в Испания и счупи много температурни рекорди във Франция, Великобритания и Дания.

По текста работи стажант-репортер: Рая Стоянова

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии