Евро 2024: Каква парична награда ще грабне победителят?

Евро 2024: Каква парична награда ще грабне победителят?

Всеки отбор получава около 10 млн. долара за участие в Европейското първенство, но нищо от това не отива директно при играчите

 

Европейското първенство по футбол в Германия започна с мач между домакина Германия срещу Шотландия от група А на 14 юни и ще продължи до 14 юли 2024 година. Наградният фонд на първенството остава непроменен спрямо предишния континентален турнир. УЕФА разпределя общо 331 милиона евро.

Снимка: Reuters
Колко пари ще получат клубовете?

Сумата, предвидена за победи и класиране на елиминациите на Европейското първенство остава същата - 331 милиона евро. Разпределението на тези пари ще бъде както следва:

  • За участие: 9,25 милиона евро;
  • Бонус за мач: 1 милион евро за победа и 500 000 евро за равенство;
  • Квалификация за осминафиналите: 1,5 милиона евро;
  • Класиране за четвъртфиналите: 2,5 милиона евро;
  • Класиране за полуфиналите: 4 милиона евро;
  • Финалист (загубил финала): 5 милиона евро;
  • Шампион: 8 милиона евро.

Снимка: Reuters
Максималната сума, която еврошампионът може да прибере е 28,25 милиона евро.

Паричните награди от такъв тип големи международни турнири не отиват директно при играчите. Те са насочени са към футболната федерация или организация на дадена държава. На следващ етап тази федерация разпределя пари на спортистите въз основа на договорите, подписани от играчите преди турнира.

Защо играчите не получават заплати по време на първенството?

Играчите, които участват в Европейското първенство, не получават фиксирана сума пари за участие в състезанието, както и не получават заплата от своите федерации. Те получават пари под формата на така наречените „дневни“ и бонуси.

Дневните пари обикновено се изплащат според броя на дните, прекарани „далеч от дома“ ( в обучение). Бонусите се базират на представянето по време на игра. По данни на испанската медия Marca, германският национален отбор ще получи по 400 000 евро на играч, ако спечелят Европейското първенство.

Футболистите наистина получават пари за участие в турнира, но не и заплата, както през останалата част от годината за техните клубове.

Снимка: Reuters

Много от федерациите често плащат на играчите фиксирани такси за участието им в турнирен мач. Футболистите, особено онези, които са спечелили големи суми пари в клубната си кариера, често даряват тези чекове за благотворителни каузи.

Автор: Стажант-репортер Айлин Дрикова

Бизнес Видео Подкаст