1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Очакванията: Близо 4 млрд. долара за Германия от Евро 2024

Очакванията: Близо 4 млрд. долара за Германия от Евро 2024

Това са приходите, които ще влязат в немската федерация след турнира от допълнителни продажби

 

Германия очаква да увеличи приходите си от туризъм в следващите седмици. От днес (14 юни) до 14 юли страната ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол.

Снимка: Reuters

Шампионатът на Стария континент, който ще бъде под №17 в историята, ще се проведе в 10 града. С това на немска земя се надяват икономическите ползи за държавата да са значителни.

Около 3 млн. фенове ще посетят градовете-домакини на Евро 2024, където ще похарчат значителни суми за храни, напитки и настаняване. Това ще се случи в Мюнхен, Дортмунд, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Лайпциг, Щутгарт, Кьолн и Берлин.   

Снимка: Getty Images
Възможност за съживяване на туризма

Президентът на немската туристическа асоциация Райнхард Майер вярва, че Европейското първенство по футбол е повече от голямо спортно събитие. Според него, това е невероятна възможност за Германия като гостоприемна туристическа дестинация да съживи своя туризъм.

Управляващият директор на туристическия информационен център в Кьолн Юрген Аман смята, че Евро 2024 ще има положително икономическо въздействие върху хотелския и търговския сектор, както и върху имиджа на Германия.

Снимка: Reuters

Немската федерация оценява бъдещите си допълнителни приходи от турнира на около 3.8 млрд. евро (б.а. - те може да надвишат и 4 млрд. евро).

Макроикономически ефект

Анализ на Института за икономически изследвания в Хале все пак не предвижда, че Европейското първенство ще допринесе за импулса на растеж на германската икономика. В него се посочва още, че тя не е нараснала след Световното първенство по футбол през 2006 г. Тазгодишното събитие се очаква да има подобен ефект. В Германия ще приветстват приблизително 650 000 почитатели на играта от чужбина. Много привърженици обаче ще го пропуснат, заради високите разходи за хотели.

Снимка: Reuters
УЕФА печели най-много от Евро 2024

Досега УЕФА е най-големият печеливш от организацията на подобна надпревара. За немските градове тепърва предстои да видят резултата от разходите си около Европейското първенство.

Според анализаторите, УЕФА ще прибере над $1 млрд. приходи от продажба на билети, както и от телевизионни права и освобождаване от данъци.

Снимка: Reuters

Според последните разчети, продадените билети са близо 2.1 млн. за 51 мача от Евро 2024. Цените за пропуските започват от 30 евро за срещи от груповата фаза до около над 1000 евро за финала, който ще се играе на 14 юли на “Олимпиащадион”, в Берлин.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии