1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Кокаин, бактерии, причиняващи акне: Ето точно колко са мръсни парите ви

Свят

Коя е най-мръсната валута

Всички мием ръцете си, след като отидем до тоалетната (поне повечето от нас го правят), но какво да кажем за измиването им след плащане на храна? Е, ако досега не сте го правили, може да искате да започнете, защото парите, които носите в портфейла си, всъщност са... мръсни.

Хартиените пари са пълни с хиляди микроби от ежедневното им взаимодействие с пръстите на хората, автоматите, престилката на сервитьора или просто от градския транспорт.

В проучване, публикувано на 6 април 2017 г. в рецензираното научно списание PLOS ONE, изследователи са изследвали банкноти от 1 долар в Ню Йорк и са открили, че парите крият хиляди видове микроорганизми.

Въпреки че по-голямата част от бактериите са безвредни, парите са пълни и с бактерии, причиняващи акне, вагинални инфекции, ДНК от вируси на домашни любимци и микроби от устата. Но чакайте, има още.

Снимка: iStock

В проучване, което оценява микробите, открити върху банкноти от 10 долара в обращение от няколко американски града, приблизително 80% от имат следи от кокаин. Друго изследване на NCBI установи, че както монетите, така и банкнотите съдържат патогени като салмонела, стафилококус ауреус и ешерихия коли – патогени, които могат да доведат до много сериозно заболяване.

Тъй като американските валути са направени от 75% памук и 25% лен, те осигуряват мека среда за кацане на микроби. Пластмасовите полимерни банкноти, като тези, използвани в Канада, Ръмъния и Австралия, са много по-чисти от американските банкноти, тъй като е по-трудно за микробите да се установят върху тези повърхности.

Мийте си ръцете!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии