Apple трябва да плати 13 млрд. евро на ЕС. Защо?

Защо Европейският съюз съди Google и Apple?

 

Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще се произнесе днес по две съдебни битки на стойност няколко милиарда евро, в които са въвлечени Google и Apple и които са част от усилията на Брюксел за затваряне на "данъчните вратички" и поставяне под контрол на американските технологични гиганти, информира ДПА, цитирано от БТА.

Защо ЕС съди Apple и Google?

Снимка: Reuters

През 2016 г. Европейската комисия нареди на Apple да внесе 13 млрд. евро данъци, твърдейки, че американската компания не е платила дължимите данъци в блока вследствие на предполагаема сделка с Ирландия.

Компанията успешно обжалва пред Общия съд на ЕС с аргумента, че Комисията не е успяла да докаже, че оспорваната данъчна сделка представлява забранена държавна помощ. Освен това Apple твърди, че приходите на двете й дъщерни дружества в Ирландия по начало подлежат на данъчно облагане в САЩ и от нея е било поискано да плати два пъти. През 2020 г. Комисията обжалва отмяната на заповедта за плащане от страна на Общия съд и сега СЕС, най-висшата съдебна инстанция в ЕС, трябва да се произнесе окончателно по случая.

 

Снимка: iStock

Съдиите ще се произнесат и по рекордната глоба от 2,4 милиарда евро, наложена на Google и нейната компания майка Alphabet през 2017 г. за канализиране на трафик към собствената им услуга за сравнение на цени, Google Shopping, използвайки доминиращата търсачка. Жалбата, подадена от Google пред Общия съд на ЕС, остана без успех и сега концернът обжалва пред най-висшата юрисдикция на блока.

Данъчни разследвания срещу мултинационални компании

Снимка: iStock

ЕС проведе набор от правни разследвания срещу Starbucks, Fiat Chrysler и Amazon. Нейният „кръстоносен поход“ не беше твърде успешен в съдилищата, но успя да насърчи по-нататъшни национални и международни реформи за затваряне на данъчни вратички.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст