1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

ЕС ограничава правилата за пътуване на руснаци

Свят

Външните министри на Общността oбсъждат в Прага възможните ограничения

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова страните членки да изгладят различията си относно това дали и как да бъде ограничено пътуването за руски граждани. Подобен ход ще накара руснаците да чакат по-дълго и да плащат повече за визи, за да пътуват до европейските страни.

Външните министри на Общността се събраха в Прага за неформални преговори, на които се очаква да постигнат принципно съгласие за визовия режим с Москва. Борел напомни, че Европа трябва да остане единна срещу Русия и да отстоява позицията си срещу действията на Путин в Украйна.

Страните от ЕС са видимо разделени в позицията си по въпроса и за това дали трябва да наложат пълна забрана за пътувания на руските граждани на територията на Общността, въпреки призивите на Украйна за налагането на такива мерки.

Някои от страните вече са ограничили влизането на руснаците. Източноевропейски и скандинавски страни настояват за пълна забрана, докато Германия и Франция са на мнение, че това би имало обратен ефект.

Някои източни държави заявиха, че ще настояват за забрана за издаване на визи, ако няма споразумение. Естония, Финландия, Литва, Латвия и Полша призоваха в съвместно изявление Европейската комисия да предложи мерки за ограничаване потока на руски граждани към ЕС и Шенген. 

Тонът в Прага е в подкрепа на съгласуването на обща позиция. Външният министър на Финландия заяви, че би било най-ефективно страните да вземат единно решение.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии