1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Енергийните министри на ЕС с нови решения за цената на газа

Свят

До каква стойност ще бъдат ограничени цените на горивото?

Министрите на енергетиката на ЕС, които заседават днес в Брюксел, вероятно ще се споразумеят за ограничение на цените на природния газ под 200 евро за мегаватчас, според последното предложение за блока.

Проектодокументът, представен пред министрите, и видян от "Файненшъл таймс", определя механизъм, който да ограничи цените на газа на 188 евро за мегаватчас, след като това ценово ниво бъде достигнато в рамките на три дни, съобщава БНР.

Таванът ще покрива договори за газови деривати, търгувани на европейския бенчмарк TTF индекс, за доставки един месец до една година напред.

Изменението в механизма бележи промяна от първоначалното предложение на Европейската комисия за задействане на ценови таван, когато цените на газовите TTF фючърси за месец напред достигнат 275 евро за MWh за 10 дни търговия. 

Енергийният министър на Малта Мириам Дали посочи, че това е добра основа за преговори и изрази увереност, че на днешната среща ще бъде намерено решение.

Гръцкият министър на енергетиката и околната среда Константинос Скрекас каза при пристигането си на срещата, че таван на цената от 188 евро за мегаватчас "ще даде правилните сигнали на пазара", но също така посочи, че "всяко едно ниво" между 150 и 200 евро на MWh "ще работи".

Цените на газа за месец напред в базирания в Нидерландия хъб TTF се търгуваха около 109 евро за MWh към 11.30 часа в понеделник поевтинявайки с около 6% в рамките на деня.

Срещата е последният шанс за министрите да постигнат споразумение по една от най-разногласните части от енергийната политика на ЕС тази година, като Берлин и Хага се противопоставят на идеята за таван на цените, опасявайки се, че това рискува да накара търговците на газ да изпращат доставки до по-добре плащащи пазари извън съюза.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии