1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Добрев: Скъпият газ от Чирен ще трябва да се плати

БГ Бизнес

Нагнетихме газ, който е много по-скъп, отколкото пазарната цена в момента, казва той

Газът на високи цени от 250 лева и по-високи ще трябва рано или късно да го платим, обяви председателят на Комисията по енергетика в парламента и депутат от парламентарната група "ГЕРБ-СДС" Делян Добрев. Думите му дойдоха след като бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов каза, че в Чирен се съхранява газ на цена около 250 лева за мегаватчас. По думите на Добрев природният газ сега е нагнетен там, но при неговото използване Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще трябва да го признае в сметките.

"Ние предупреждавахме за скъпия газ от посредниците с над 30 процента, негативният ефект все още не е изчерпан. Предстои да продължим да плащаме за посредниците", изтъкна Добрев. Според него това ще се случи през зимния период, защото от Чирен се черпи газ през зимата и се нагнетява през лятото. Той добави, че през лятото обикновено природният газ е евтин, само че "чрез схемите с посредниците стана така, че ние нагнетихме газ, който е много по-скъп, отколкото пазарната цена в момента". Добрев добави, че дори и да не се черпи газ от Чирен тази година и хранилището да остане пълно, рано или късно тези 250 лева потребителите ще трябва да ги заплатят.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обаче счита, че "Булгаргаз" трябва да осигури нужните количества природен газ на добра цена. Според него Чирен е само "инструмент за балансиране на потреблението". Основното потребление обаче трябва да бъде покрито от внос на природен газ. "За да има ниска цена в този момент на природния газ, трябва да има ниска цена на газа, който в момента купуваме", заяви Сабрутев. По думите му, ако няма внос на газ или вносът е на висока цена, тогава има резон цената да расте, но това означава, че служебният кабинет и управлението на "Булгаргаз" не е добро. Той попита защо се налага в този момент да се теглят количества природен газ от Чирен. Освен това се вижда, че в момента "Булгаргаз" иска 40-процентно увеличение на цената на газа, а преди това вече имаше 20-процентово поскъпване, изтъкна депутатът. В същото време цената на европейската газова борса расте, но изключително плавно.

Според Ивайло Мирчев от "Демократична България" трябва да се намерят варианти и механизми увеличението да цената на природния газ да бъде по най-мекия начин. В тази посока няма конкретни обсъждания, но цената на азерския газ е един от подходите, с който цената на газа в страната е по-ниска. Той посочи, че реалността е, че в цяла Европа цената на синьото гориво е изключително висока и трябва да се нормализира самият пазар. Мирчев обясни, че природният газ от Чирен се ползва само в най-пиковото потребление, когато е най-студено. През другото време се ползва само природен газ от внос.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии