1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

ЕК обмисля санкции срещу фирми, доставящи оръжейни технологии за Русия

ЕК обмисля санкции срещу фирми, доставящи оръжейни технологии за Русия

В кои държави се намират тези компании

Европейската комисия обмисля потенциалните санкции срещу дузина компании, които са продължили да купуват забранени стоки от ЕС и да ги доставят на Русия, според документ, цитиран от агенция Bloomberg.

Компаниите, базирани в Русия, както и в Турция, Обединените арабски емирства, Китай и Хонконг, са внесли ограничени от ЕС стоки на стойност милиони евро, които са били използвани от руската армия, въпреки широките търговски ограничения на съюза, отбелязва агенцията. Говорител на Европейската комисия отказа да коментира тази информация.

ЕС постави като основен приоритет репресирането на компании, които заобикалят санкциите му за така наречените артикули с висок приоритет - стоки, открити в руски оръжия в Украйна или необходими за производството им.

По-рано стана ясно, че Русия все още се сдобива със забранени технологии за десетки милиони евро чрез трети страни, както и компании и дъщерни дружества в тези страни.

ЕК също така преценява дали да санкционира малък брой базирани в Китай и Хонконг компании, за които се твърди, че са предоставили на Русия сателитни изображения и други технологии.

Няколко от компаниите, които могат да са обект на потенциални санкции, са базирани извън Русия, но имат връзки с физически лица и фирми от Русия и Беларус, се посочва в документа.

Очаква се държавите от ЕС да започнат обсъждането на нов пакет от санкции по-късно тази седмица, пише БНР.

Предложението за санкциониране на тези субекти не е сигурно и предложените мерки могат да се различават. Санкциите на ЕС изискват подкрепата на всички държави членки, за да бъдат приети, напомня Блумбърг.

Вносът в Русия включва технологии, свързани с навигационни системи за ракети, произведени в ЕС антени, както и компоненти, използвани във военния компютърен хардуер, според документа, видян от агенцията. Голяма част от оборудването е с марката на ЕС или САЩ.

Компаниите, отбелязани в документа, помагат в подкрепа на технологичното усъвършенстване на Русия и усилията на Москва на бойното поле, се посочва още в документа.

Някои от разглежданите фирми са били санкционирани преди това от САЩ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии