1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Египет започна изграждането на първата си АЕЦ: Колко приходи ще донесат блоковете на Росатом?

Свят
 

Споразумението с Русия е от 2017 г.

Започна строителството на първата ядрена централа на Египет. Тя се изгражда в близост до град Ел Дабаа на Средиземно море, съобщи онлайн изданието "Ал Масри Ал-Йом". Управлението за ядрените централи обяви началото на изливането на бетон за съоръжението, което е важна част от стратегията за устойчиво развитие на северноафриканската страна "Визия 2030", предаде БТА.

Руската корпорация "Росатом", която ще изгради централата, получи  разрешение за строежа на първия реактор в края на юни т.г. Искането за старт на проекта беше подадено на 1 януари 2019 г. До средата на 2021 г. бяха подготвени докладите за безопасност и се провери съответствието им с критериите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Египет и Русия подписаха споразумение за започване на работа по проекта през 2017 г. Според плановете съоръжението ще заработи с пълния си капацитет от 4800 мегавата до 2030 г. 

В рамките на 60-годишния живот на четирите 1200-мегаватови блока на електроцентралата се очаква тя да донесе приходи от 264 милиарда долара за египетската държава. Собственик на съоръжението ще бъде Управлението за атомни електроцентрали (NPPA).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии