Една от най-големите държави в света се разцепва на две?

Ето какво показват изследванията на учените

 

Проучване предполага, че тектонска плоча, разположена под Индия, може да се разделя на две. Индия е седмата по големина страна в света след Австралия, Бразилия и САЩ.

Твърди се, че големината ѝ е приблизително 3,287 милиона km² и ако трябва да бъде разделена вертикално - ще стане колкото две държави всяка с размера на Монголия. Но Индия не се разделя вертикално. Учените смятат, че вместо това потенциално се разделя хоризонтално.

Теорията беше представена за първи път на конференцията на Американския геофизичен съюз, която се проведе през декември 2023 г., пише Unilad.com.

Проучването, озаглавено "Разкъсване на плочи и разслояване на индийската литосферна мантия по време на субдукция на плоски плочи, югоизточен Тибет", разглежда формирането на Хималаите.

 

Хималаите са планинска верига, обхващаща пет държави - Индия, Пакистан, Непал, Китай и Бутан и според Геоложкото дружество "Хималайската планинска верига и Тибетското плато са се образували в резултат на сблъсъка между Индийската плоча и Евразийската плоча, започнал преди 50 милиона години и продължаваща днес.

Проучването започна с изследване на нивата на хелий в тибетските извори и представи нова теория за плочите, които се намират под планинската верига.

Проучването установи, че нивата на хелий са по-високи в Южен Тибет в сравнение със Северен Тибет, което предполага, че индийската тектонска плоча се разделя на две под Тибетското плато.

След това изследването използва 3D S-wave, за да анализира Индийската плоча. Техниката работи, като използва информация от телесеизмични земетресения, за да изобрази структурата на Земята и нейните вътрешни граници. Едно от изображенията изглежда показва доказателство, че горната и долната част на Индийската плоча изглежда се отделят.

В ново откритие, което може да промени нашето разбиране за силите, оформящи най-високите планини на Земята, изследователите разкриха нови сеизмични данни, показващи, че индийската тектонска плоча се разделя на две под тибетското плато.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст