1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Домакини в Airbnb слагали камери в спалните и баните

Домакини в Airbnb слагали камери в спалните и баните

Скандал покрай платформата срина акциите й

Акциите на Airbnb Inc се сринаха с 6%, след като независимо онлайн издание публикува доклад, в който се разглеждат неприятни преживявания на клиенти по време на престой, резервиран чрез платформата за краткосрочно отдаване под наем, съобщава Reuters.

Според доклада на The Bear Cave, в интернет са описани крайно неприятни случаи на гости, отседнали в индивидуално управлявани Airbnb недвижими имоти, включително изненадващи изисквания за почистване и отмяна на резервации в последната минута, както и многобройни примери за гости, открили скрити камери в спалните и баните.

Гости споделят, че са намирали камери скрити на тайни места в помещенията за спане и къпане. 

В същото време, с ръст на приходите от 40% на годишна база, 2022 г се оказва най-печелившата в историята на Airbnb. Базираната в Сан-Франциско компания отчете 16% увеличение на активните обяви през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г.

Резервираните нощувки са се увеличили с 20% спрямо предходната година, но въпреки това не са достигнали прогнозите на анализаторите. Туристическите компании пък вече заявиха, че не отбелязват спад в търсенето въпреки опасенията за забавяне на световната икономика.

Това не се случва за първи път

Още преди две години излезе доклад, който установи, че хиляди домакини на Airbnb и Vrbo се събират в затворени групи във Facebook, за да клюкарстват за гости и да споделят неудобни снимки, някои от които са заснети от охранителни камери.

Стандартите на общността на Airbnb забраняват на собствениците да споделят личната информация на гостите, но те не спират домакините да наблюдават своите помещения с емисии на живо, предавани от охранителни камери. 

Как да се предпазите от наблюдение

Алекс Хайд, главен служител по проучване и развитие на SecurityScorecard, разработи прост метод за откриване дали домакин на Airbnb гледа гостите си на живо на скрита камера. Хайд сподели пред Business Insider трикове за откриване на скрити камери.

Първо намерете рутера за интернет в апартамента или къщата. След това го изключете, като го изключите от контакта или като използвате бутона за захранване.

Изчакайте да видите дали ще чуете нещо от вашия домакин в Airbnb. Ако се свържат с вас и ви попитат защо WiFi е изключен, те са наблюдавали устройство с помощта на свързано с интернет устройство. 

Хайд също препоръчва на наемателите на Airbnb да използват VPN или виртуална частна мрежа, услуга, която скрива данните за сърфиране от собственика на безжична мрежа.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии