1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Цените на пшеницата се повишават, заради ракетен удар, заплашващ експорта на Украйна

Свят
 

Русия, Украйна, ООН и Турция подписаха в петък споразумението за повторно отваряне на три украински черноморски пристанища

Цените на пшеницата се повишиха рязко, след като ракетен удар срещу украинското пристанище в Одеса през уикенда породи съмнения дали ще бъде възможно да се изпълни споразумението от миналата седмица за отваряне на коридор за износ на зърно, съобщи Ройтерс.

Русия, Украйна, ООН и Турция подписаха в петък споразумението за повторно отваряне на три украински черноморски пристанища за износ на зърно. Сделката е валидна за 120 дни и за целия месечен износ от 5 млн. тона.

Фючърсите на пшеницата на Chicago Board of Trade се покачиха с близо 4% до 7,86 долара за бушел (36 литра) в понеделник, възвръщайки голяма част от загубените в петък позиции, тъй като цените паднаха с близо 6% след обявяването на пакта.

„Рестартирането на украинския износ ще се нуждае не само от безопасен транспортен канал, но и от безопасни пристанища. Руснаците създадоха съмнение относно безопасността на пристанищата още преди мастилото да е изсъхнало. Съмнението за успешен експорт отново е налице“, казва европейски търговец.

Морските пристанища на Украйна са затворени от февруари и докато някои култури успяха дабъдат изнесени чрез железопътен транспорт или чрез камиони през съседни страни като Румъния и Полша, милиони тонове остават в хамбарите.

Спадът в доставките от един от най-големите износители на зърно в света спомогна за подхранването на хранителната инфлация по целия свят и агенциите на ООН предупредиха, че това може да доведе до глад и масова миграция в безпрецедентен мащаб.

„Заедно с несигурността колко време ще отнеме разчистването на морските мини, собствениците на кораби просто няма да отплават до Украйна, без значение каква е цената, предвид, че има опасност корабът им ще бъде ударен от ракети“, казва друг европейски търговец на зърно .

По негови думи Украйна се нуждае от голям обем износ чрез океански кораби, за да разчисти складовете си за новата реколта, а сухопътният и речният износ за Източна Европа не са достатъчни.

Друг търговец изразява притеснение пред Ройтерс, че има проблем и с това, че застрахователите няма да желаят да застраховат кораби, които биха влезли в тази зона.

В понеделник Кремъл заяви, че ракетният удар няма да засегне износа на зърно. В конферентен разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е атакувала военна инфраструктура.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии