1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Цената на газа тръгна нагоре - до кога?

Свят

Проблемните доставки на втечнен газ от САЩ притесняват Европа

Газът в Европа отново поскъпна над 120 евро за мегаватчас. Причината за скока са страховете дали може да се разчита на вноса на втечнен газ от САЩ заради отложеното рестартиране на голямото LNG съоръжение Freeport в Тексас. Към днешна дата мегаватчасът е с 6% по-скъп спрямо миналата сряда, когато е струвал 92 евро, съобщи БНР.

Федералните регулатори на САЩ искат от Freeport LNG да предостави възможно най-скоро информацията, необходима за планираното рестартиране на съоръжението за износ на втечнен природен газ. Съоръжението евторо по големина подобно съоръжение за износ на LNG от Съединените щати.

Freeport затвори на 8 юни поради експлозия на тръбопровод. Компанията заяви, че очакват съоръжението, осигуряващо за износ по 2,1 млрд. кубически фута втечнен природен газ, да се върне към поне частична работа в началото до средата на ноември. 

Freeport LNG заяви, че има за цел да възстанови през ноември повече от 85% от капацитета за обработка преди пожара през юни  и да завърши ремонтите, за да върне съоръжението на пълен производствен капаците до март догодина.

Общо 88 танкера, превозващи 6,27 милиона тона втечнен природен газ, са тръгнали през октомври от пристанищата на САЩ, като повечето все още се насочват към Европа, показват данните. Делът на продажбите за азиатски клиенти обаче се повиши до 24% от 19% през предходния месец, докато доставките за Латинска Америка и Карибите спаднаха до няколко товара.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии