1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Северна Македния диверсифицира газовите си доставки с българска подкрепа

БГ Бизнес

Газопреносните оператори на България и Северна Македония подписаха споразумение за междусистемно свърване

Споразумението за междусистемно свързане на точката Кюстендил/Ждилово , което беше подписано днес между „Булгартрансгаз“ и операторът на газопреносната система на Северна Македония е ключово за западната ни съседка.

Република Северна Македония няма собствени газови находища и хранилище за природен газ и разчита изцяло на преноса през България за гарантиране на необходимите количества газ за страната.

Снимка: Reuters

„Този документ е плод на дългогодишното сътрудничество помежду ни и чрез подписването му нашите съседи ще имат допълнителни възможности за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ“, каза по време на церемонията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. „Споразумението е реална стъпка към либерализацията на газовия пазар, която има ключово значение за осигуряване на по-евтин природен газ за нашите клиенти“,подчерта и изпълнителният директор на македонския оператор на газопреносната система - Александър Арсич.

Снимка: Reuters

Споразумението дава възможност на навлизане на нови участници на газовия пазар в Северна Македония. Точката за междусистемно свързване Кюстендил/Жидилово не е нова, но споразумението предвижда повишаване на техническия капацитет за пренос на газ към Северна Македония с 500 хил. куб. м. дневно (от 2.5 на 3.0 млн. куб. м. дневно) или увеличение със 182 млн. куб. м. годишно. Годишното потребление на страната е около 300 млн. куб. м.

Така в Северна Македония се осигурява възможност за достъп до значителни количества газ от алтернативни източници - терминалите за втечнен газ в Югоизточна Европа, както и тръбопроводен газ от Азербайджан и други алтернативни доставчици.

От енергийното министерсвто съобщиха още, че  Северна Македония ще има възможност да се възползва от услуги по съхранение на природен газ в подземното газохранилище „Чирен“, което е предпоставка както за създаване на резерви на природен газ, така и за постигане на оптимални цени на газа при гъвкаво управление на портфолиото на доставки.

Снимка: Reuters

Подписването на споразумението за междусистемно свързване за Кюстендил/Жидилово ще има принос за пазарната интеграция между двете страни и задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера.

Докуменът беше подписан в присътвието на министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии