Booking.com предупреждава за до 900% увеличение на измамите при пътувания

Свят

Измамниците често се насочват към големите уебсайтове за резервации

 

Booking.com предупреждава, че изкуственият интелект (AI) предизвиква голямо учеличение в измамите при пътуване, казва BBC.

Шефът по сигурността на компанията, Марни Уилкинг, каза, че е имало „от 500 до 900% увеличение“ през последните 18 месеца.

По нейни думи е имало особено забележимо увеличение на фишинга, като хората са били подлъгвани да предадат своите финансови данни, откакто генеративни AI инструменти като ChatGPT са на пазара.

Снимка: iStock

„Разбира се, имахме фишинг от зората на имейлите, но подемът започна малко след стартирането на ChatGPT“, каза тя.

Фишинг атаките често се опитват да убедят хората да предадат данните на картата си, като им изпращат фалшиви, но много убедително изглеждащи, връзки към форми за резервация на сайтове, имитиращи оригиналите.

Измамниците често се насочват към уебсайтове като Booking.com и Airbnb. След като някой плати, измамниците или изчезват безследно, оставяйки купувача без място за престой, или дори се опитват да го измамят за повече пари чрез последващи съобщения.

Снимка: iStock

Този вид измами съществуват от десетилетия, въпреки че често подобни обяви идват с издайнически признаци, като например правописни и граматически грешки.

Тя призовава хотелите и пътниците да използват двуфакторна аутентификация, която включва допълнителна проверка на сигурността, като например въвеждане на код, изпратен на вашия телефон.

Снимка: iStock

По думи на компанията AI позволява на Booking.com бързо да премахва фалшиви хотели, които се опитват да измамят хората.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст