1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Белгийски депутат предлага запорираното руско имущество да бъде предоставено на Украйна

Белгийски депутат предлага запорираното руско имущество да бъде предоставено на Украйна

Общо ЕС запорира над 200 млрд. евро на Руската централна банка и 30 млрд. евро на руски олигарси

Белгийският депутат Самюел Коголати (от партия "Еколо") предлага запорираното заради войната в Украйна руско имущество да бъде предоставено на властите в Киев за възстановяване на разрушенията в страната, предизвикани от руските удари, съобщава БТА. 

Коголати пояснява, че около половината имущество на руската държава и руски олигарси по света се намира в банкови сметки в Белгия. По-рано бе уточнено, че само лихвите върху това имущество носят три милиарда евро годишно.

Белгийските власти вече обявиха, че ще предоставят тези доходи на украинската страна, като отбелязаха, че използването на главниците ще бъде определено с решение на ЕС. Общо ЕС запорира над 200 млрд. евро на Руската централна банка и 30 млрд. евро на руски олигарси.

Според Коголати в Белгия са запорирани 200 млрд. евро руска собственост. Той предлага тези средства да бъдат иззети и да бъдат предоставени на Украйна за възстановяване на повредената гражданска инфраструктура. 

Коголати отбелязва, че от януари Белгия поема преходното председателство на Съвета на ЕС и е време да се предложи и приеме европейско законодателство за отнемането на запорираната със санкциите на ЕС руска собственост. Той настоява белгийското председателство да предложи подобни мерки. Депутатът отчита, че засега в ЕС има съпротива срещу подобно действие и призовава за проява на политическа смелост.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии