Банката на БРИКС иска да намали зависимостта от долара

Свят

Затова планира да отпуска заеми в местни валути

Новата банка за развитие, мултинационалната банка, създадена от страните от групата БРИКС, планира да започне да отпуска заеми в южноафрикански рандове и бразилски реали като част от плановете си за намаляване на зависимостта от долара и насърчаване на по-многополюсна международна финансова система. Това е заявила в интервю за в. "Файненшъл таймс" президентът на банката Дилма Русеф.

Базираният в Шанхай международен кредитор разглежда молби за членство от около 15 страни, като се очаква да одобри приемането в състава си на четири или пет от тях. Русеф е отказала да назове имената на държавите, но е посочила, че за банката е приоритет да диверсифицира географското си представителство.

"Очакваме да отпуснем между 8 и 10 милиарда долара през настоящата година", е казала Русеф, като е добавила: "Нашата цел е делът на средствата, които отпускаме в местна валута, да достигне около 30 на сто от кредитирането като цяло"

Новата банка за развитие ще емитира дълг в южноафрикански рандове за кредитиране в Република Южна Африка и ще предприеме идентичен подход спрямо Бразилия. "Ще се опитаме или да направим валутен суап, или да издадем облигации", е казала още Русеф, като е добавила, че е подобни планове банката има и за индийската рупия.  

Банката вече отпуска заеми в китайски юани.

Разширяването на кредитирането в местна валута подкрепя по-широка цел, съгласувана от страните от БРИКС, а именно насърчаването на използването на алтернативи на долара в търговските и финансови трансакции.

Страните членки на БРИК - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - създадоха Новата банка за развитие през 2015 г. като алтернатива на доминираните от САЩ международни финансови институции - Международният валутен фонд и Световната банка.

Отпускането на заеми в местна валута ще позволи на кредитополучателите да избегнат валутния риск и промените в лихвените проценти в САЩ. "Местните валути не са алтернатива на долара", смята Русеф. "Те са алтернативи на системата. Досега системата беше еднополюсна (…) тя ще бъде заменена от по-многополюсна", обяснява тя.

Банката на БРИКС се опитва да се разграничи от Световната банка и МВФ, без да поставя политически условия при отпускане на заеми. "Ние отхвърляме всякакъв вид налагане на условия. Често заемът се дава при условие, че се изпълняват определени политики. Ние не правим това. Ние уважаваме политиките на всяка страна", е казала Русеф.

От създаването си досега банката е отпуснала 33 милиарда долара за общо 96 проекта, свързани с инфраструктура и устойчиво развитие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст