Аудио разкрива последните думи на екипажа на Аполо 1 (ВИДЕО)

 

Пожар в пилотската кабина уби екипажа, участвал в мисията

 

Аудио разкри какво се е случило в пилотската кабина на катастрофалната мисия Аполо 1. Мисията трябваше да стартира на 21 февруари 1967 г. и НАСА провеждаше репетиции за изстрелването преди историческата експедиция.

По време на една от репетициите на 27 януари се случи бедствие, в пилотската кабина избухна пожар. Това уби всички трима членове на екипажа на борда; командващ пилот Гюс Грисъм, старши пилот Ед Уайт и пилот Роджър Б. Чафи.

Последващото разследване установи, че причината за пожара е искра, която се е разпространила до запалим найлонов материал в кабината, както и кислородната атмосфера под високо налягане в командния модул.

 

Не само това, но също така беше установено, че мисията първоначално не е била счетена за високорискова, пише Unilad.

Аудиото от вътрешността на пилотската кабина разкри последните комуникации на екипажа.

Аудиото е снето от микрофон, който е бил носен от един от екипажа и публикувано в Twitter от акаунта @Morbidful.

На него може да се чуе астронавт да казва: "Хей! Има пожар в пилотската кабина." Няколко секунди по-късно се чува втори глас, който казва: „Имаме сериозен пожар“.

След това астронавтите могат да бъдат чути да викат за няколко секунди, преди аудиото най-накрая да спре.

Координираният архив на данните за космическите науки на НАСА съобщи, че последната комуникация от екипажа е приключила „17 секунди след първата индикация за началото на пожара“.

Люкът беше отворен около пет минути по-късно. За съжаление това се оказа твърде късно за тримата членове на екипажа на борда.

 

НАСА направи редица промени след трагедията. Това включва превключване на чистата кислородна атмосфера към такава, състояща се от смес от кислород и азот, подобно на това, което сега се използва при дълбоко гмуркане.

Люкът също е модифициран, така че да може да се отваря и отвътре.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст