1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

8 километра лампички и 340 литра вода на ден: Колко струва елхата пред центъра Рокфелер в Ню Йорк? (ВИДЕО)

8 километра лампички и 340 литра вода на ден: Колко струва елхата пред центъра Рокфелер в Ню Йорк? (ВИДЕО)

Пътуването на емблематичното дърво до Ню Йорк също не е било евтино

Официално празничният сезон не е започнал, докато коледната елха в Рокфелер център не пристигне, което се случи преди броени дни. Елхата, която идва от Вестал, Ню Йорк, е отсечена и транспортирана на над 300 км до Рокфелер Плаза в центъра на Манхатън, пише FastCompany. За поставянето на 12-тонното дърво на мястото му до ледената пързалка бяха необходими камион с платформа и кран.

Цялото начинание е скъпо, но е квинтесенция на нюйоркската традиция, позната по целия свят и носеща неописуема радост. Първата елха датира от 1931 г. - тя е "подарък" от някои от работниците на обекта по време на строежа на Рокфелер център в епохата на депресията. 

Благодарни, че имат работа, те събрали парите си и купили 20-метрова ела, която украсили в навечерието на Коледа с хартиени гирлянди и нанизи от червени боровинки, направени от техните семейства. Под елхата се раздават заплатите.

Две години по-късно Рокфелер център установява ежегодната традиция: издигане на 50-метров вечнозелен храст, украсяването му с около 700 лампички и организиране на церемония по запалване на дървото. 

За тазгодишното дръвче са предвидени разходи от над 70 хил. долара. Корпоративният собственик на Рокфелер център поема огромните разходи, свързани с транспортирането на дървото всяка година. 

Докато доставката на такова огромно дърво е подвиг сама по себе си, украсяването му е нещо друго. Запалването на елхата е основното събитие. От 2007 г. насам се използват LED светлини. Това със сигурност е екологосъобразен ход, като се има предвид, че броят на лампичките е нараснал през годините от 30 000 до сегашните 50 000. Сметките за електричество бяха намалени повече от два пъти с преминаването към LED крушки, тъй като потреблението на енергия спадна от 3510 на 1297 kwH на ден, приблизително толкова, колкото едно жилище с площ 2000 кв. м плаща за електричество за един месец.

Макар че нанизите от цветни лампички не са евтини, истинската цена на украсяването на елхата е в труда. Наемат се стотици работници, включително около 20 електротехници, и процесът е изключително трудоемък. Той включва поставяне на скеле, което отнема цели два дни, преди украсяването изобщо да започне. И завършва с коронясването на великолепната 9-метрова, 900-килограмова звезда, покрита с 3 милиона кристала Сваровски, проектирана от архитекта Даниел Либескинд през 2018 г. Според някои оценки звездата ще струва 1,5 млн. долара. 

Инженери, дърводелци, градинари и редица други работници също участват във всичко - от обезопасяване на дървото до поддържането му в пищен и красив вид през януари. Според главния градинар Ерик Паузе това са около 340 литра вода на ден.

Церемонията по запалването на елхата се излъчва по целия свят и включва изпълнители и други известни личности. Дървото остава на Рокфелер Плаза до началото на януари и се очаква тази година да бъде посещавано от около 750 000 души дневно. От 2019 г. по данни на Рокфелер център всеки ден покрай дървото са минавали повече от половин милион души

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии