$76 за посещение: Призрачен курорт в Кипър е отворен отново въпреки недоволството (СНИМКИ)

Свят

Никой не е стъпвал в този изоставен град повече от 50 години

 

Някогашната популярна туристическа дестинация и оживен курортен квартал Вароша във Фамагуста, Кипър е призрачен от половин век. Сега той отново се превърна в източник на дебат между населяващите Кипър граждани на Гърция и Турция. Това става почти петдесет години след турската инвазия на острова.

Вароша, Кипър

В пиковите си дни през 70-те години на миналия век квартал Вароша във Фамагуста е сред топ дестинациите за богатите и известните, които искат да изследват Източното Средиземноморие. Ричард Бъртън и Бриджит Бардо често прекарвали ваканции там. Хотел „Арго“ на „Джей Еф Кей“ авеню в него бил сочен за любим на Елизабет Тейлър. Имало и местни жители, които го поддържали. Градът бил осеян с луксозни хотели и красиви плажове. Имал и оживен нощен живот, който привличал хиляди туристи от Гърция, Турция и Западна Европа.

Въпреки това, турската военна инвазия в Кипър през 1974 г. принуждава приблизително 40 000 от постоянните жители на Вароша да избягат. Бежанците - кипърски гърци – оставят домовете и имуществото си с надеждата, че скоро ще се върнат. Те, разбира се, не вярват, че странстването им ще продължи десетилетия.

По данни на Business Insider Вароша е привличал около 700 000 посетители и туристи годишно.

 

След нашествието турските окупационни сили запечатват Вароша, превръщайки го в град-призрак за половин век.

Въпреки редица резолюции на ООН, властите на кипърските турци обявиха през 2022 г., че окупираният град ще отвори отново след местните „избори“ същата година.

В Резолюция 550 на Съвета за сигурност на ООН се казва, че „опитите за заселване на която и да е част от Вароша от хора, различни от жителите му, са недопустими“ и призовава за „прехвърлянето на тази зона под управлението на ООН“, съобщава Greek Reporter.

„Казаха ни да не отваряме отново Вароша, но ние го отворихме... След изборите ще продължим с повторното отваряне на целия град“, каза така нареченият премиер на кипърските турци Унал Устел през 2022 г. Деветнадесет членове на Конгреса на САЩ подписаха писмо в края на 2021 г., адресирано до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, призовавайки за действия срещу опитите на Турция и кипърските турци да отворят отново Вароша, казва Greek Reporter. 

Писмото очертава подробностите за турските претенции в района и напомня за последните нарушения на международното право и резолюциите на ООН от страна на Анкара. То също така алармира за мащабните последици, ако плановете на Турция за развитие на морския курорт се осъществят.

След като ограниченията за пътуване бяха облекчени през 2003 г., на бившите жители беше разрешено да се върнат и да надникнат в забравения курорт през огради и бодлива тел.

Кипърците, които се връщат във Вароша, го описват като "пост-апокалиптичен кошмар".

„Картината, която имах в съзнанието си, беше нещо като рай“, каза пред BBC една кипърка, която се завърна да погледне през оградата на бившия дом на семейството си. „Виждате как природата превзема града. Храстите от опунция са залели цели шест квадратни километра. Има дървета, които са поникнали през всекидневните. Това е призрачен град“, каза тя.

Наша проверка в Tripadvisor показва, че няколко агенции предлагат разходка около граничната ограда с възможност туристите да видят разпадащия се град отблизо. Цената на едно такова посещение с гид струва 76,27 долара и продължава от 1 до 5 часа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст