1 USD
1.73666 BGN
Петрол
65.32 $/барел
Bitcoin
$105,518.0

„Да направим принцесата велика отново“: Историята на един необичаен бизнес

Как един актьор превърна принцесата в кралицата на българската street food сцена

Помните ли онези принцеси от лавката до училище?
Леко мазни, горещи, със златисто разтопен кашкавал и кайма, която ухаеше на шарена сол и нещо неописуемо вкусно. Проста, но обичана храна, която се настаняваше удобно в ръката и в спомените.

Сега „принцесата“ се връща, но с ново лице, нова идея и много повече вкус.

Тази седмица в „Корпоративни истории“ ви разказваме за актьора Константин Таквор и неговата „Пекарна за принцеси“ – за това как се прави бизнес от нулата и защо не трябва да има компромиси, когато става дума за качествена храна.

Създаването на перфектната принцеса е като театъра. Може би се чудите какво е общото между театралната постановка и една филия с кайма и кашкавал? За Константин, куклен актьор и създател на „Пекарната за принцеси“ в София, всичко. Неговият артистичен подход към храната, вдъхновен от детството, традицията и едно чисто българско ястие, ражда бранд с кауза – да върне качеството и достойнството на любимата „принцеса“.

Рецептата за вдъхновение: случайността, която става съдба

Идеята за пекарна за принцеси се ражда от едно свободно помещение.

„Приятелка ми предложи да взема едно място до магазина ѝ и започнахме да мислим какво може да се направи там. Беше ясно, че ще е свързано с храна,“ спомня си Константин. След редица идеи той се връща към нещо съвсем българско и почти забравено – принцесите. Тази филия с кайма и кашкавал се оказва не просто удобна, а национално значима:

„Това е една от малкото рецепти, която никой не оспорва като българска.“

Кулинарията като театър

Константин сравнява кухнята със сцената – репетиции, режисура, подбор на „текста“, или в случая – рецептата.
„Събираме екип, търсим най-добрата рецепта, правим проби, дегустации – както в театъра. После идва премиерата пред публиката – нашите клиенти.“
Всичко, което актьорът е научил от изкуството, днес живее в топлата витрина с принцеси.

Принцеса, но с характер

Менюто включва не просто класически рецепти, а уникални комбинации – принцеса с Блек Ангъс, вегетарианска с катък и печена чушка, а съвсем скоро и принцеса „Миш-Маш“.

„Всяка е вдъхновена от детството, от майка ми, от баба ми. Крали сме си отвсякъде по нещо – така че да е българско, да е вкусно и детско, но през нов прочит.“

Константин не помни първата принцеса, която е опитвал като дете, но помни, че определено това е вкусът на детството.

Собственоръчно изграден успех с аромат на принцеси

Изграждането на бизнес от нулата не е лесна задача – особено когато говорим за буквално изграждане. Константин споделя с екипа ни, че трудности е имало от самото начало. Цялото пространство е било ремонтирано от него.

За Константин бизнес планът включва не само маркетингови стратегии и ценообразуване, но и бояджийски валяк и шпакла. Той споменава как не е искал помощ от никого, защото е искал сам да вложи цялата любов и страст в това да създаде нещо сам – да си го боядиса сам, да си го шпаклова сам.

„Ако наистина искаш нещо да стане, трябва да го направиш сам.“

„За съжаление, най-голямата трудност в момента е намирането на качествен персонал и това, че държавата смачква малкия и дребен бизнес“, споделя Таквор с въздишка, позната на всички малки предприемачи в България.

Философия с хрупкава коричка

Make Princess Great Again – мотото на заведението звучи като политически слоган, но всъщност е кулинарен манифест с щипка хумор.

„Философията е да върнем автентичността на този сандвич, който, за съжаление, на много места са превърнали в нещо, намазано върху хляб с неясен произход, с консистенция, която дори не наричам кайма“, обяснява Таквор.

Качество, което не подлежи на преговори

Когато става въпрос за компромиси в името на печалбата, Коко е категоричен:

„Не бих направил компромис с нито един продукт, не бих използвал некачествени съставки“, заявява той с тона на актьор, произнасящ критична реплика в пиеса.

Този безкомпромисен подход определя и менюто – съзнателно ограничено, за да гарантира постоянно високо качество.

„Точно затова не правя салати, не предлагам супи всеки ден, не предлагам сладки неща.“

Докато повечето начинаещи предприемачи се стремят да разширят асортимента си максимално бързо, Таквор избира обратния път – фокус върху един продукт, но направен по възможно най-добрия начин. Стратегия, която превръща малкия бизнес в голямо кулинарно преживяване.

В основата на всяка добра принцеса стоят качествените съставки. Константин работи изключително с фермерски продукти – от подправките до хляба.

„Всичко е фермерско, всичко е свободно пасищно, всичко е гледано с много любов и желание. За всеки продукт имаме ясно знание откъде идва, какъв е произходът и какво е качеството“, обяснява той.

Съвет към бъдещите предприемачи

„Не се страхувай да пробваш нещо ново. Не отлагай да стартираш нещо, което искаш“ – това е най-големият урок, който Константин е научил, преминавайки от актьорството към бизнеса.

А когато става въпрос за съвет към онези, които мечтаят да отворят свой хранителен бизнес, Константин не увърта:

„Честно? Не го правете“, отсича той с усмивка, която бързо преминава в сериозен бизнес съвет. „Или си намерете инвеститор – вие просто създайте концепцията. Или бъдете готови да бачкате яко.“

Въпреки предизвикателствата, бизнесът с принцеси се развива с впечатляващи темпове. Все още е в начална фаза – три месеца след откриването. Печалбата? Нека кажем, че за момента Константин е избил… старата си кола.

Следват нови рецепти, разширено работно време, летни варианти с по-леки меса и напитки. И мечта за франчайз – не заради мащаба, а заради възможността повече хора да преживеят вкуса на принцесата.

В този малък бизнес, в който се продават по две филии с кашкавал на всяка минута и половина, няма нищо случайно. Има само театър, тесто, талант и труд.

А принцесите? Те наистина пак са велики.

Пекарната успява да превърне обикновения сандвич „принцеса“ в кралицата на българската street food сцена – с голяма доза предприемачески дух, малко театрална магия и много, много любов.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM 

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Виж всички предложения от брошурата тук