1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

72% от икономистите очакват рецесия в САЩ до средата на следващата година

Свят
 

Повече от три четвърти от участниците в панела (76%) казаха, че подкрепят целта за намаляване на дефицита от 300 млрд. долара

Федералният резерв едва ли ще укроти инфлацията, без да тласне американската икономика към рецесия, според проучване сред икономисти, публикувано в понеделник.

Снимка: Reuters

Седемдесет и два процента от анкетираните експерти от Националната асоциация по бизнес икономика очакват следващата рецесия в САЩ да започне до средата на следващата година… ако вече не е започнала.

Снимка: Reuters

Тази мрачна констатация включва почти всеки пети (19%), който казва, че икономиката вече е в рецесия, както казва Националното бюро за икономически изследвания (NBER).

Снимка: Reuters
Други 20% от прогнозите не очакват рецесията да започне преди втората половина на следващата година.

Снимка: Reuters

Полугодишното проучване, проведено между 1 август и 9 август, включва отговори от 198 членове на NABE.

Снимка: Reuters

Миналия месец председателят на Федералният резерв (Фед) Джеръм Пауъл заяви по време на пресконференция, че все още има начин инфлацията да бъде овладяна, без да предизвика непоправим спад.

Снимка: Reuters

Почти трима от четирима икономисти (73%) в проучването на NABE казват, че изобщо не са уверени или не са много уверени, че Фед може да намали инфлацията до целта си от 2%, без да предизвика рецесия през следващите две години. Само 13% от икономистите казаха, че са уверени или много уверени, че Фед може да постигне това.

Снимка: Reuters

Междувременно Законът за намаляване на инфлацията, който се обсъждаше в Сената, когато беше направено това проучване, получи широка подкрепа от икономистите в проучването на NABE.

Снимка: Reuters

Повече от три четвърти от участниците в панела (76%) казаха, че подкрепят целта за намаляване на дефицита от 300 милиарда долара на законодателството, което президентът Джо Байдън подписа миналата седмица. Имаше също забележителна подкрепа за минималния корпоративен данък от 15% (69% от икономистите бяха „за“), субсидиите за здравеопазване и реформата в ценообразуването на лекарствата (68% „за“) и субсидиите, отстъпките и инвестициите за изменението на климата (63% „за“ ).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии