202 евро за тетрадки и моливи – къде в Европа е най-скъпо да си ученик

Какво е положението в България спрямо другите държави

 

15 септември вече чука на вратата, което означава само едно: старт на училището, старт на домашните и старт на лудото пазаруване преди първия учебен ден. Тетрадки, химикали, цветни моливи и блокчета. Да се напълни една раница, в която да има всичко необходимо на едно дете за цялата учебна година, може да е много трудно и скъпо начинание. Анализ на Euronews проверява къде в Европа родителите харчат най-много пари за училищни пособия.

Къде е най-скъпо?

Анализът показва, че страни с по-ниски заплати като Италия и Испания изненадващо плащат повече за основно училищно оборудване в сравнение с по-богатите европейски икономики.

Проверени са цените на  20 основни училищни артикула - като моливи, химикалки, гумички, маркери, несесери, тетрадки, тефтери, блокове за рисуване, ножици и т.н. - продавани във вериги супермаркети и училищни магазини в същия ценови диапазон. Най-тежкото бреме е върху италианските семейства, които трябва да спестят около 10,80%, или 202,71 евро от месечния си доход, за да купят само минимума, с изключение на учебниците. Италианската национална потребителска асоциация Federconsumatori съобщи, че цените на основните училищни стоки са скочили с 6,6% от 2023 г.

Снимка: Thinkstock

 

Ето как петте най-добри икономики са класирани по закупуване на основни училищни пособия - без учебници, храна, училищни екскурзии и спортно оборудване:

  • Италия: 10,80% от средната месечна заплата след данъци (202,71 евро)
  • Испания: 9,24% (190,32 евро)
  • Германия: 7,10% (185,78 евро)
  • Великобритания: 5,65% (193,49 евро)
  • Франция: 4,84% (140,34 евро)

Ако растящите разходи на Испания са частично оправдани от инфлацията, четвъртата най-висока в ЕС през юни, същото не може да се каже за Италия, която е втората най-ниска (0,9%).

Снимка: bTV

Въпреки че цените на учебниците варират в зависимост от различните училища, но тези разходи добавят значителна тежест в общия бюджет: 591,44 евро средно за учебници в Италия и 491,90 евро в Испания. Това е най-високото ниво досега, според уебсайта за сравнение на цените Idealo, с увеличение от 42,67 евро спрямо миналата година. Тази тежест е вдигната от плещите на българите, защото всички ученици от първи до дванайсети клас, както и децата в предучилищните групи, ще получават безплатни учебници от учебната 2024/2025 г.

Цените на училищните подобия растат

Картината става все по-тревожна и в Германия, където цените на училищните артикули са се повишили между 5 и 13% от 2022 до 2023 г., според Националната статистическа служба.

 

Във Великобритания основният училищен комплект като цяло изглежда по-достъпен. Въпреки това, за разлика от други страни, униформите са задължителни във всички британски училища, което води до допълнителни разходи от около 500 евро, според анализ на Hodge Bank, докладван от Euronews. Французите изглежда, че харчат най-малко от четирите европейски държави, като основните училищни артикули заемат едва около 5% от средната месечна заплата. Освен това Confédération Syndicale des Familles (CSF), национална конфедерация на семейни асоциации, отчете цялостен спад от 6,8% в разходите за училище във френските домакинства през 2024 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст