1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

10-те най-добри държави за пенсиониране

Свят

Учените прогнозират, че повече от половината бебета, родени в богатите страни днес, ще доживеят до 100 години

Днешните пенсионни и пенсионни планове не са предназначени за настоящата реалност на хората, живеещи по-дълго и по-здравословно. Традиционният триетапен живот на училище, работа и пенсиониране вече не функционира в епоха на безпрецедентно дълголетие и промени в работата и здравните резултати, казват екепртите от Световния икономически форум. 

Снимка: iStock

Много хора ще искат да работят след задължителната възраст за пенсиониране, защото ще живеят още 20-30 години, докато други ще трябва да работят по-дълго, за да останат финансово устойчиви в по-късен етап.
Тъй като обществата продължават да застаряват, а много жени живеят по-дълго от мъжете, ще трябва да се създадат нови начини за справяне с недостига на пенсионни спестявания в държавните резерви, за да се отговори на половите и расови различия и променящите се нужди на по-възрастните работници.

Снимка: iStock

Цифрите зад променящата се демография понякога са трудни за разбиране. Продължителността на човешкия живот се е увеличила след индустриалните времена, удвоявайки се между 1900 и 2000 г. Учените прогнозират, че повече от половината бебета, родени в богатите страни днес, ще доживеят до 100 години.

Намаляването на раждаемостта по света обаче означава, че в момента има повече хора на възраст над 60 години, отколкото деца под 5 години. Всъщност според СЗО през следващите 30 години делът на световното население над 60 години години почти ще се удвои от 12% на 22%.

Станфордският център за дълголетие наскоро предложи, че 30-те години по-дълъг живот, трябва да се разглеждат като „дивидент, който може да бъде стратегически разпределен във всички етапи от живота“.

Ние трябва да проявим подобно въображение в създаването на нови и подобрени политики, които ще се справят с променящите се финансови нужди на всички граждани в течение на 100-годишен живот.

Снимка: 2022 Natixis Global Retirement Index
10-те най-добри държави за пенсиониране според Natixis global retirement index 2022 са: 

  1. Норвегия
  2. Швейцария
  3. Исландия
  4. Ирландия
  5. Австралия
  6. Нова Зеландия
  7. Люксембург
  8. Холандия
  9. Дания
  10. Чешка Република

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии