1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Макрон се отказа от плана французите да се пенсионират на 65 г.

Свят
 

Френският президент Еманюел Макрон реши да не настоява за осъществяване на идеята си

Френският президент Еманюел Макрон реши да не настоява за осъществяване на идеята си възрастта за пенсиониране да се качи до 65 години, съобщи Financial Times. 

Този ход показва как Макрон е бил принуден да се бори с по-силна опозиция през втория си мандат, след като партията му загуби мнозинството си в парламента през юни поради скок в подкрепата за леви и крайнодесни партии.

Макрон твърди, че искането от французите да работят по-дълго е от ключово значение за коригиране на влошените публични финанси на Франция и освобождаване на средства за инвестиране в образование, борба с изменението на климата и други проблеми.

Франция отдавна има по-нисък процент на участие в работната сила за хората над 55 години, отчасти поради възрастовата дискриминация и стимулите, които тласкат хората към ранно пенсиониране. Ефективната възраст за пенсиониране във Франция е втората най-ниска в ОИСР - 60,8 години, точно след Люксембург - 60,5 години и много по-ниска от средната за ОИСР 65 години.

Реформирането на скъпата и сложна пенсионна система на Франция е обещание на Макрон, откакто беше избран за първи път през 2017 г., но първият му опит да осъществи промени през 2019 г. беше провален първо от стачки и избухването на пандемията. Когато се кандидатира за преизбиране тази пролет, той обеща да върне нова по-проста версия на реформата, съсредоточена върху постепенното увеличаване на номиналната възраст за пенсиониране от 62 на 65 години.

Крайнодясното Национално обединение на Марин Льо Пен и левият съюз, воден от Жан-Люк Меланшон, се противопоставят на увеличаването на възрастта за пенсиониране, така че Макрон ще трябва да намери съюзници сред консервативните Les Republicains, ако реформата иска да мине.

Премиерът Елизабет Борн каза, че правителството ще започне преговори с профсъюзи, работодатели и други политически партии с цел приемане на по-широк пенсионен закон през следващите месеци, който ще влезе в сила до лятото.

„Избрахме диалога“, каза Борн пред Агенция Франс Прес в четвъртък.

Дали Макрон ще успее да приложи пенсионната реформа до следващото лято ще зависи отчасти от реакцията на синдикатите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии