1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Европейската автомобилна индустрия отчете най-слабия февруари от 1990 г.

Свят

В същото време продажбите в България се увеличават със 17%

В началото на 2022 г. производителите на автомобили продължават да изпитват проблеми с доставките и продажбите на нови автомобили в Европа.

Това сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA), цитирани от БТА.

През този февруари са продадени 719 465 нови автомобила в Европейския съюз, като това е бил най-лошият февруари от началото на тази статистиката през 1990 г.

Продажбите са намалели с 6,7% спрямо и без това слабите данни за февруари 2021 г., сочи още проучването.

Основните пазари на Франция и Италия са с двуцифрен спад (-13 и -22,6%).

В Белгия и Полша също се наблюдават значителни цифри (-11,9 и -11,2%).

За разлика от тях в дестинации като Германия и Испания, откъдето традиционно българинът също купува автомобили, се отчита годишно покачване (+3,2 и +6,6%).

България е с двуцифрено увеличение на продажбите от 17%.

Другият пазар, който отчита значително покачване, е британският, който е продължил да се възстановява след месеци спад, отчитайки покачване от 15%.

След като понесе ударите на пандемията от коронавирус през 2020 г., автомобилният пазар в Европа и Америка остана парализиран от пролетта на 2021 г. от недостига на полупроводници.

Чиповете, произвеждани най-вече в Азия, са абсолютно необходими за производство на телефони и преносими компютри, но и за автомобилите, в които се влагат все повече технологии.

Стана ясно и че двамата водещи доставчици на неон в Украйна, които произвеждат около половината от световните доставки на ключовата съставка за производството на чипове - неон, са спрели операциите си заради войната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии