1 USD
1.90163 BGN
Петрол
98.3 $/барел
Bitcoin
$24,729.9
Последвайте ни
1 USD
1.90163 BGN
Петрол
98.3 $/барел
Bitcoin
$24,729.9

Производство, туризъм и ИТ - секторите, в които най-много се търсят украинци

БГ Бизнес

Tърсенето на работна сила предимно е за ниско и средно квалифицирани работници

 

Ситуацията на пазара на труда в страната през последните две години е много динамична. След тежките последствия, които пандемията имаше върху бизнеса и хилядите загубени работни места в нейното начало, днес пазарът на труда в България се изправя пред ново предизвикателство в контекста на войната в Украйна и бежанската криза.

Основните сектори, изразили готовност да назначат украински граждани са селско стопанство, туризъм, текстил и шивачество, металообработването, транспорт, съобщават синдикални организации на КНСБ по сектори, посочи Атанаска Тодорова, главен експерт, пазар на труда миграция и мобилност.

Снимка: Симон Варсано, личен архив

Tърсенето на работна сила предимно е за ниско и средно квалифицирани работници, но има и стотици обявени свободни места за висококвалифицирани служители.

Преди няколко дни от компанията за комплексни услуги в областта на човешките ресурси JobTiger създадоха филтър в своите обяви, чрез който всеки работодател може да посочи готовността си да назначи бежанци за своите свободни позиции.

„Отчетохме реакция още в първите дни от страна на бизнеса и вече имаме не само първите обяви, но и регулярно публикуване от всички сфери на бизнеса. Предстои тепърва да видим как се приема това от страна на бежанците – все пак те трябва първо да покрият най-належащите си нужди – да се настанят, да се успокоят и после да търсят възможност за реализация, казва оперативният мениджър на компанията Християн Петков за bTV.

Снимка: bTV

По данни на JobTiger, до този момент най-активните сектори, които търсят служители при тях и използват филтъра за бежанци са: „Производство“, „Хотелиерство“ и „IT“.

Предлаганите работни позиции в „Производство“ са за машинни оператори, електротехници и складови и общи работници. 

В сферата на информационните технологии се търсят разработчици (developers) и специалисти за осигуряване на качеството (Quality Assurance).

„Секторът „Хотелиерство“ търси и назначава служители от чужбина още преди кризата в Украйна, така че и сега в него се предоставят възможности за работа за обслужващ персонал (камериери, сервитьори и др.)“, допълва още Петков.

Трудностите на пазара на труда за украинците

„Тепърва всеки украински бежанец от България ще се сблъсква с различни трудности, като разминаването между желаната и възможната заетост ще бъде особено изразена. Пречка ще се окаже и това, че предлаганите работни места не са в големите градове, където бежанците си представят да живеят, а са в по-малки градове“, казва Атанаска Тодорова, главен експерт, пазар на труда миграция и мобилност в КНСБ.

Очакванията са другата сериозна пречка за трудовата им реализация да бъде липсата на свободни места в детските заведения и училищата, които би трябвало да поемат децата им.

В случай, че украинците в трудоспособна възраст, които влязат в страната в следващата седмица, надхвърлят 100 000 души това би затруднило пазара на труда, тъй като в наличните свободни работни места са по-малко, допълва Тодорова. 

„Съществува езикова бариера, която, макар и малка, усложнява до известна степен процесите на обучение на служителите в дейностите и комуникацията с колеги. Възможно е в някои работни среди да съществуват предразсъдъци към бежанците от Украйна. За щастие според наблюденията ни към общественото мнение до момента сме оптимисти, че няма да сме свидетели на подобно поведение“, допълни още Петков.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии