1 USD
1.83543 BGN
Петрол
114.459 $/барел
Bitcoin
$29,752.1
Последвайте ни
1 USD
1.83543 BGN
Петрол
114.459 $/барел
Bitcoin
$29,752.1

В ново държавно предприятие ще работят миньорите от Маришкия басейн

БГ Бизнес
 

1,7 млрд. лева от Плана за справедлив преход ще бъдат инвестирани в региона

Държавно предприятие „Конверсия на въглищните региони“ ще извършва рекултивацията на старите рудници след спирането на тяхната работа, като в него ще работят работници и служители от Маришкия басейн. Мярката ще влезе в Плана за възстановяване и беше обявена след разговори между властта и синдикатите.

1,7 млрд. лева от общо 2,4 млрд. лева от Фонда за справедлив преход ще бъдат инвестирани в региона, като „именно с тези средства ще бъдат създадени нови устойчиви работни места с достойни доходи“, обяви вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Снимка: БГНЕС

Той подчерта, че рекултивацията ще отвори много работни места, като с труда на бившите миньори ще се създадат условия за идване на нови инвеститори и разгръщане на нови производства.

Правителството ще се бори индикативната дата за затваряне на въглищните централи да бъде 2040 г. Пеканов отбеляза, че изискване на ЕК е да се посочи времева рамка, която след това да бъде финализирана от следващите кабинет и Народното събрание.

Той подчерта, че предишните управляващи не са имали никакви действия по въпроса, „защото темата е трудна“, а сега трябва да се гарантира, че ще бъдат получени парите от Европа.

„В Националния план за енергетика и климат има два липсващи момента – плавният преход към безвъглеродна икономика и въпросът за ядрената енергетика. Тези два въпроса са свързани – когато вадим базова мощност, трябва да я заместим с друга“, подчерта и енергийният министър Андрей Живков.

Какво мислят синдикатите

Днешният протест под прозорците на властта вероятно ще се повтори скоро, защото следващият парламент и редовното правителство може да ревизират договореното днес със служебния кабинет, отбеляза Пламен Димитров от КНСБ.

По думите му има важни въпроси, по които тепърва трябва да има развитие като това България да поиска замразяване на цените на емисиите. Освен това, трябва да се търси финансиране за внедряване на технологии за улавяне и използване на въглеродния диоксид в Маришкия басейн.

„Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда“, каза и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

Последни публикации

Финанси

Петър Славов, ПроКредит Банк: Българският предприемач има нужда от предвидимост

Бъдещето на икономика ни е във високотехнологичното производство, иновативното земеделие и в т.нар. кръгова икономика, заяви председателят на Надзорния съвет на кредитната институция

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии